ßßß
 
            
         składniki:200 g ryżu do risotto arboriokieliszek białego wytrawnego winacebulaząbek czosnkukawałek masłagarść startego sera żółtegoolejlitr bulionusól i pieprzCebulę i czosnek kroimy drobno i smażymy na oleju do momentu jak cebula stanie się szklista. Wsypujemy ryż i odrobinę go podsmażamy, by pochłonął wszystkie aromaty. Wlewamy wino i czekamy, aż się zredukuje (chodzi o to, żeby alkohol wyparował, ale cały smak pozostał w ryżu). Następnie czas na najważniejszą rzecz przy przyrządzaniu risotto - dolewamy bulionu po chochli i mieszamy, aż ryż 'wypije' cały bulion, następującą czynność powtarzamy, aż ryż odpowiednio napęcznieje i będzie miękki. Risotto należy dosyć często mieszać i trzeba mu poświęcić odrobinę uwagi, ale obiecuję - warto! Gdy uznamy, że ryż jest już gotowy dodajemy kawałek masła i garść żółtego sera. Można doprawić solą i pieprzem, ale należy uważać, gdyż bulion jest już przyprawiony. Kremowe risotto nakładamy na talerz i pyszny obiad gotowy! :)
składniki:200 g ryżu do risotto arboriokieliszek białego wytrawnego winacebulaząbek czosnkukawałek masłagarść startego sera żółtegoolejlitr bulionusól i pieprzCebulę i czosnek kroimy drobno i smażymy na oleju do momentu jak cebula stanie się szklista. Wsypujemy ryż i odrobinę go podsmażamy, by pochłonął wszystkie aromaty. Wlewamy wino i czekamy, aż się zredukuje (chodzi o to, żeby alkohol wyparował, ale cały smak pozostał w ryżu). Następnie czas na najważniejszą rzecz przy przyrządzaniu risotto - dolewamy bulionu po chochli i mieszamy, aż ryż 'wypije' cały bulion, następującą czynność powtarzamy, aż ryż odpowiednio napęcznieje i będzie miękki. Risotto należy dosyć często mieszać i trzeba mu poświęcić odrobinę uwagi, ale obiecuję - warto! Gdy uznamy, że ryż jest już gotowy dodajemy kawałek masła i garść żółtego sera. Można doprawić solą i pieprzem, ale należy uważać, gdyż bulion jest już przyprawiony. Kremowe risotto nakładamy na talerz i pyszny obiad gotowy! :)










