Wykonanie
Składniki:-500g
cielęciny-
cebula-pół kostki
masła-4 ząbki
czosnku-
sól,
pieprzWykonanie:
Cielęcinę płuczemy , dobrze osuszamy. Najlepiej jest kupić lany kwałek od
szynki. Ja kupiłam pakowane i niestey miałam w kawałkach, ale daliśmy sobie radę.Połowę
masła topimy delikatnie, studzimy. Do
masła dajemy pokrojoną w grube plastry
cebulę i
czosnek nie obrany , przekrojony na połówki.Taką marynatą nacieramy
cielęcinę i odstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień
mięso doprawiamy
solą i
pieprzem, zwijamy w wałek , okręcamy nitką. Ponieważ miałam dość nie foremne
mięso , włożylam do siatki. Zresztą każde
mięso można włożyć,
potem się ładnie kroi na plastry.
Mięso obsmażamy na reszcie
masła z każdej strony na rumiano. Dodajemy
masło z
cebulą i
czosnkiem z marynaty. Wstawiamy przkryte do nagrzanego piekarnika do 130 st. Pieczemy powoli 1-2 godziny.Podajemy z beszamelem, przepis tu.