Wykonanie
Gdy pozostało mi trochę niezagospodarowanej dyni Hokaido postanowiłam ją spożytkować. Żal byłoby, aby tak pyszna
dynia miała się zmarnować. No i przygotowałam pastę do smarowania
pieczywa. Jeszcze ciepła pasta na chrupiącej grzance była obłędnie pyszna, naprawdę nie spodziewałam się, że wyjdzie taka dobra.
0 , 4 kg dyni Hokaido1 duża
cebula4-5 ząbków
czosnku2 łyżki
masła1-2 łyżeczki czerwonej pasty
currysól,
pieprzDynie pokroić na cząstki (nie trzeba obierać ze skórki) i upiec w piekarniku do miękkości.
Cebule poszatkować i podsmażyć na
maśle wraz z
czosnkiem (
czosnek dodać pod koniec smażenia).Upieczoną
dynię zmiksować na gładką masę, dodać podsmażoną
cebulę, pastę
curry,
sól,
pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Pastę można podawać na ciepło jak i na zimno.