Wykonanie
Mamy za sobą czas dyni. Przepis czekał dawno na opublikowanie... ta zupa to, dla mnie, odkrycie roku...Wszystko za sprawą koleżanki z pracy - serdecznie dzięki M. :)Zupa dyniowaPotrzebujemy:około 1kg dyniśrednią
cebulę2 ząbki
czosnkuodrobinę
masłaokoło 1,5 litra
wywaru warzywnego (prościej -
kostka rosołowa)
sól,
pieprz,
curry, grzanki (opcjonalnie)W garnku na
maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę
cebulę i
czosnek. Kiedy zeszklą się na złoto podlewamy je
bulionem. Dodajemy
dynię pokrojoną w średniej wielkości kostkę. Gotujemy aż
dynia będzie miękka i będzie się lekko rozpadać. Zestawiamy z ognia i traktujemy zawartość garnka blenderem aż do uzyskania jednolitej konsystencji. To będzie zupa krem, więc jej konsystencję określamy sami w zależności od upodobań. Po zmiksowaniu możemy ją doprawić. Główną
przyprawą i zarazem kluczem do sukcesu zupy jest
curry. Musi zostać dodane z wyczuciem. Lepiej częściej, a po odrobinie :) Dodatkowo
pieprz i
sól do smaku. Można podać z chrupiącymi grzankami. I gotowe.Dla mnie re-we-la-cja :)