ßßß Cookit - przepis na Masło czosnkowe

Masło czosnkowe

nazwa

Wykonanie

Takie masełko to ostatnio bardzo popularny dodatek do wszelkiego rodzaju dań, między innymi kanapek, grzanek, czy pieczonych ziemniaków.
Banalne połączenie masła i czosnku, które moim zdaniem warto przygotować, bo żadne kupne masło smakowe nie odda tego smaku jaki otrzymamy w kilka minut robiąc je sami.W zależności od potrzeby, gustu czy ulubionych smaków, możemy takie masło przygotować w wersji ze świeżymi ziołami, czy innymi ulubionymi przyprawami. Ja sama często robię czosnkowo-ziołowe, czy paprykowe masełko… ale dziś klasycznie, w najprostszej wersji :)
Składniki:
– 6 łyżek masła
– 1 duży ząbek czosnku
– szczypta soli i pieprzu
– około 10 kropel soku z cytryny ( opcjonalnie )
Przygotowanie:
* Masło ( najlepiej żeby było miękkie ) wkładamy do miseczki, wyciskamy do niego ząbek czosnku, przyprawiamy solą, pieprzem i opcjonalnie dajemy kilka kropel soku z cytryny, ale to nie jest konieczne, także jeśli nie macie to żaden problem.
* Mieszamy masło by dokładnie połączyło się ze wszystkimi przyprawami i dajemy do lodówki na około 30 min. ( bądź zamrażalnika ) by trochę stwardniało.
* Wyciągamy z lodówki, przekładamy na folię spożywczą, formujemy ” kiełbaskę „, zawijamy i wkładamy do lodówki by się schłodziło.
* Nasze masło czosnkowe jest gotowe – smacznego :)
Kategorie:
Źródło:http://www.niepieprz.pl/maslo-czosnkowe