Wykonanie
Takie masełko to ostatnio bardzo popularny dodatek do wszelkiego rodzaju dań,
między innymi kanapek, grzanek, czy pieczonych
ziemniaków.
Banalne połączenie
masła i
czosnku, które moim zdaniem warto przygotować, bo żadne kupne
masło smakowe nie odda tego smaku jaki otrzymamy w kilka minut robiąc je sami.W zależności od potrzeby, gustu czy ulubionych smaków, możemy takie
masło przygotować w wersji ze świeżymi
ziołami, czy innymi ulubionymi
przyprawami. Ja sama często robię
czosnkowo-
ziołowe, czy
paprykowe masełko… ale dziś klasycznie, w najprostszej wersji :)Składniki:– 6 łyżek
masła– 1 duży ząbek
czosnku– szczypta
soli i
pieprzu– około 10 kropel
soku z cytryny ( opcjonalnie )Przygotowanie:*
Masło ( najlepiej żeby było miękkie ) wkładamy do miseczki, wyciskamy do niego ząbek
czosnku, przyprawiamy
solą,
pieprzem i opcjonalnie dajemy kilka kropel
soku z cytryny, ale to nie jest konieczne, także jeśli nie macie to żaden problem.* Mieszamy
masło by dokładnie połączyło się ze wszystkimi
przyprawami i dajemy do lodówki na około 30 min. ( bądź zamrażalnika ) by trochę stwardniało.* Wyciągamy z lodówki, przekładamy na folię spożywczą, formujemy ”
kiełbaskę „, zawijamy i wkładamy do lodówki by się schłodziło.* Nasze
masło czosnkowe jest gotowe – smacznego :)Kategorie: