Wykonanie
Cześć =) Przegrzebki, zwane również
małżami św. Jakuba, to nieduże żyjątka morskie mieszkające w pięknych muszlach. Ich muszle bywają zwane "muszlami pielgrzymimi", ponieważ zbierane były jako pamiątka przez pielgrzymów odwiedzających grób św. Jakuba w nadmorskiej hiszpańskiej miejscowości Santiago de Compostela =)Przegrzebki są proste i szybkie w przygotowaniu. Ich delikatne, słodkawe
mięso stanowi prawdziwą ucztę dla podniebienia miłośników
owoców morza. Najsmaczniejsze, gdy przyrządzone w najprostszy sposób: usmażone na
maśle z dodatkiem
czosnku i kilku kropel soku
cytryny =)
Potrzebne będą:- przegrzebki, bo 6-8 sztuk na porcję-
masło- ząbek
czosnku rozdrobniony w prasce-
sól i
pieprz-
sok z cytrynySposób wykonania:1) Na patelni podgrzewamy
masło.2) Przegrzebki myjemy, suszymy i przyprawiamy z obu stroon
solą i
pieprzem.3) Na patelnię dodajemy
czosnek i przegrzebki, które smażymy po 3-4 minuty z każdej strony.4) Na koniec skrapiamay
sokiem z cytryny.
Smacznego =)Agnieszka