Wykonanie
W niedzielny, leniwy poranek, lubię na spokojnie przygotować smaczne śniadanie. Dziś postanowiłam zrobić je w stylu arabskim, w związku z trwającym Festiwalem Kuchni Arabskiej . Muszę przyznać, że kuchnia arabska wykorzystuje bardzo ciekawe i wydawałoby się
dziwne połączenia smaków, jednak efekt jest zawsze fantastyczny. Przeglądając jedną z książek z przepisami ze Środkowego Wschodu (The New Book of Middle Eastern Food) trafiłam na interesujący przepis na przyrządzenie
jajka sadzonego z dodatkiem
czosnku i
cytryny (!) oraz oczywiście
mięty. Postanowiłam go wypróbować - efekt - rewelacja!
Jajko z
czosnkiem i orzeźwiającą
cytryną i
mięta - idealne na letnie śniadanie w gorący poranek! Koniecznie musicie je wypróbować!
Składniki :2 ząbki
czosnkusok z cytryny (1-2 łyżki)2 duże
jajkamasło do smażeniasuszona
miętasól,
pieprzPrzygotowanie :Na patelni rozgrzać
masło, przesmażyć na nim drobno posiekany
czosnek, należy uważać, aby się zbytnio nie przyrumienił, ponieważ wtedy będzie gorzki. Dodać
sok z cytryny i chwilę smażyć cały czas mieszając. Delikatnie wbić
jajka, aby
żółtka się nie rozlały.
Jajka oprószyć
solą i
pieprzem oraz rozgniecioną w dłoniach suszoną
miętą (ewentualnie drobno posiekaną świeżą). Smażyć jeszcze chwilę (najlepiej pod przykryciem), aby
białko się ścięło, a
żółtka były płynne. Natychmiast podawać.
Smacznego !