Wykonanie
            
Sezon 
dyniowy w każdej kuchni dawno rozpoczęty i niech trwa! 
Dynia pięknie wygląda, rozbraja 
pomarańczowym kolorem i w dodatku zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych. Sprzyja także smukłej sylwetce, bo jest niskokaloryczna. Właśnie teraz 
dynie są najsmaczniejsze, najsłodsze i przepięknie wybarwione. Nadają się na zupy, puree, nadzienia, ciasta, kremy, długo by wymieniać do czego nadają się 
dynie. W pełni sezonu 
dyniowego najlepiej jednorazowo upiec wiecej 
dynii w piekarniku, bo przez kilka dni świetnie przechowuje się w lodówce i zużywać porcjami do kolejnych dań. Dziś proponuję przepyszne, kremowe smarowidło do 
chleba. Delikatna w smaku 
dynia, której smak inensyfikuje dodatek podprażonych pestek z 
dynii, a dodatek prawdziwego 
masła nadaje aksamitnej konsystencji. Bajecznie proste do przygotowanie. Idealny dodatek do świeżch bułeczek lub kromki chrupiącego 
chleba upieczonego w domu. Bardzo polecam!

Składniki:300g 
dynii Hokkaido150 g 
masła4 łyżki pestek z 
dyniisólWykonanie:
dynię umyć, pokroić w 2-cm szpalty. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posolić i piec w 200`C 15-20 minut. Sprawdzić widelcem, czy jest miękka. 
Dynie z gospodarstwa ekologicznego są zazwyczaj dużo wcześniej miękkie niż te sklepowe. 
Dynię można także ugotować około 10 minut w małej ilości osolonej 
wody. Następnie odsączyć i ostudzić. Pieczona jest jednak intesywniejsza w smaku, po prostu smaczniejsza
pestki dyniowe przyrumienić na patelni bez tłuszczu na złoty kolor. Przestudzić i drobno posiekać
dynię razem z 
masłem zblendować na gładką masę, wymieszać z 
pestkami dynii i 
solą do smaku. Podawać od razu i takie mi najbardziej smakowało lub wstawić do lodówki na 30 minut , by lekko stężało

ZYCZE SMACZNEGO !źródło: Marktplatz/Tegut-Oktober 2014