ßßß Cookit - przepis na Masełko dyniowe

Masełko dyniowe

nazwa

Składniki

Wykonanie

Sezon dyniowy w każdej kuchni dawno rozpoczęty i niech trwa! Dynia pięknie wygląda, rozbraja pomarańczowym kolorem i w dodatku zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych. Sprzyja także smukłej sylwetce, bo jest niskokaloryczna. Właśnie teraz dynie są najsmaczniejsze, najsłodsze i przepięknie wybarwione. Nadają się na zupy, puree, nadzienia, ciasta, kremy, długo by wymieniać do czego nadają się dynie. W pełni sezonu dyniowego najlepiej jednorazowo upiec wiecej dynii w piekarniku, bo przez kilka dni świetnie przechowuje się w lodówce i zużywać porcjami do kolejnych dań. Dziś proponuję przepyszne, kremowe smarowidło do chleba. Delikatna w smaku dynia, której smak inensyfikuje dodatek podprażonych pestek z dynii, a dodatek prawdziwego masła nadaje aksamitnej konsystencji. Bajecznie proste do przygotowanie. Idealny dodatek do świeżch bułeczek lub kromki chrupiącego chleba upieczonego w domu. Bardzo polecam!
Składniki:
300g dynii Hokkaido
150 g masła
4 łyżki pestek z dynii
sól
Wykonanie:
dynię umyć, pokroić w 2-cm szpalty. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posolić i piec w 200`C 15-20 minut. Sprawdzić widelcem, czy jest miękka. Dynie z gospodarstwa ekologicznego są zazwyczaj dużo wcześniej miękkie niż te sklepowe. Dynię można także ugotować około 10 minut w małej ilości osolonej wody. Następnie odsączyć i ostudzić. Pieczona jest jednak intesywniejsza w smaku, po prostu smaczniejsza
pestki dyniowe przyrumienić na patelni bez tłuszczu na złoty kolor. Przestudzić i drobno posiekać
dynię razem z masłem zblendować na gładką masę, wymieszać z pestkami dynii i solą do smaku. Podawać od razu i takie mi najbardziej smakowało lub wstawić do lodówki na 30 minut , by lekko stężało
ZYCZE SMACZNEGO !
źródło: Marktplatz/Tegut-Oktober 2014
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/10/maseko-dyniowe.html