Wykonanie
Sezon
dyniowy w każdej kuchni dawno rozpoczęty i niech trwa!
Dynia pięknie wygląda, rozbraja
pomarańczowym kolorem i w dodatku zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych. Sprzyja także smukłej sylwetce, bo jest niskokaloryczna. Właśnie teraz
dynie są najsmaczniejsze, najsłodsze i przepięknie wybarwione. Nadają się na zupy, puree, nadzienia, ciasta, kremy, długo by wymieniać do czego nadają się
dynie. W pełni sezonu
dyniowego najlepiej jednorazowo upiec wiecej
dynii w piekarniku, bo przez kilka dni świetnie przechowuje się w lodówce i zużywać porcjami do kolejnych dań. Dziś proponuję przepyszne, kremowe smarowidło do
chleba. Delikatna w smaku
dynia, której smak inensyfikuje dodatek podprażonych pestek z
dynii, a dodatek prawdziwego
masła nadaje aksamitnej konsystencji. Bajecznie proste do przygotowanie. Idealny dodatek do świeżch bułeczek lub kromki chrupiącego
chleba upieczonego w domu. Bardzo polecam!
Składniki:300g
dynii Hokkaido150 g
masła4 łyżki pestek z
dyniisólWykonanie:
dynię umyć, pokroić w 2-cm szpalty. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posolić i piec w 200`C 15-20 minut. Sprawdzić widelcem, czy jest miękka.
Dynie z gospodarstwa ekologicznego są zazwyczaj dużo wcześniej miękkie niż te sklepowe.
Dynię można także ugotować około 10 minut w małej ilości osolonej
wody. Następnie odsączyć i ostudzić. Pieczona jest jednak intesywniejsza w smaku, po prostu smaczniejsza
pestki dyniowe przyrumienić na patelni bez tłuszczu na złoty kolor. Przestudzić i drobno posiekać
dynię razem z
masłem zblendować na gładką masę, wymieszać z
pestkami dynii i
solą do smaku. Podawać od razu i takie mi najbardziej smakowało lub wstawić do lodówki na 30 minut , by lekko stężało
ZYCZE SMACZNEGO !źródło: Marktplatz/Tegut-Oktober 2014