Wykonanie
Domowy
sos karmelowy świetnie nadaje się do placuszków, naleśników,
lodów czy wreszcie serników i szarlotek.Z odrobiną cierpliwości przygotujemy pyszny kremowy sos, który posmakuje nie tylko najmłodszym.SKŁADNIKI200g
cukru80g
masła120g
śmietany kremówkiszczypta
soliPRZYGOTOWANIE
Cukier wsypujemy do garnka - najlepiej o grubym i szerokim dnie - ewentualnie na ciężką patelnię. Na średniej mocy karmelizujemy
cukier na złoty kolor.
Cukru nie mieszamy - kiedy zacznie się topić potrząsamy garnkiem, by karmelizował się równomiernie. Kiedy już się całkowicie roztopi (po około kilkunastu minutach) - dodajemy
masło i mieszamy szybko i dokładnie trzepaczką. Zdejmujemy z ognia i ciągle mieszając wlewamy cienkim strumieniem kremówkę. Gdy powstanie jednolity sos dodajemy szczyptę
soli.Sos przelewamy do słoiczka (ok.300ml). Możemy przechowywać go przez kilka tygodni w lodówce.Przed użyciem należy go podgrzać - np. w garnku z gorącą
wodą lub w mikrofalówce, gdyż po ostudzeniu bardzo gęstnieje.
Smacznego :)Polecam sos do placuszków
dyniowych z
brzoskwinią :)