Wykonanie
Niezastąpiony dodatek do wypieków i deserów. Do
lodów, gofrów, naleśników, pancake'ów, słodkich pucharków, serników, szarlotek... długo by można wymieniać :-). Podobny do
sosu karmelowego, ale o wiele prostszy w przygotowaniu (i inną metodą -
sos karmelowy powstaje przez karmelizowanie
cukru). Podstawowy i prosty w wykonaniu sos, z tylko kilku składników. Wypróbuj i podziel się zdjęciem i opinią w komentarzach :-).Składniki:1 szklanka (250 ml)
cukru demerarapół szklanki (125 ml)
śmietany kremówki 30%120 g
masłaszczypta
soli1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z
wanilii do smaku (niekoniecznie)W średniej wielkości garnuszku umieścić
cukier, kremówkę i
masło. Wymieszać i zagotować. Zmniejszyć moc palnika na małą i gotować przez 2 - 3 minuty do zredukowania i zgęstnienia sosu, często mieszając, do osiągnięcia wymaganej konsystencji (uwaga: po schłodzeniu sos bardziej zgęstnieje). Dodać
sól i
wanilię, wymieszać. Nie gotować zbyt długo by nie zamienił się w...
krówki :-). Przelać do słoiczka/dzbanuszka i podawać.Można przechowywać w lodówce do 7 dni. Przed podaniem podgrzać w mikrofali by miał płynną konsystencję.Smacznego :-).