ßßß Cookit - przepis na Krówki waniliowe

Krówki waniliowe

nazwa

Wykonanie

Składniki:
300 ml śmietanki 30%
łyżeczka wanilii w płynie ( lub łyżeczka cukry wanilinowego)
3/4 szklanki cukru
100 g masła zwykłego (zaw. tłuszczu 82%)
Przygotowanie:
W garnku o grubym dnie rozpuścić masło, cukier i śmietanę.
Gotować na średnim ogniu cały czas mieszając. W momencie pojawienia się brązowych grudek zmniejszyć płomień wciąż mieszając.
Masa będzie brązowieć stopniowo.
Po uzyskaniu gęstej masy i jednolitego, karmelowego koloru natychmiast wyłączyć palnik. Mieszać powoli przez kolejne 5 minut.
Następnie dodać wanilię.
Wylać ciepłą masę na wyłożony papierem do pieczenia pojemnik. Schłodzić w lodówce.
Zimną i zestaloną masę pokrój na kwadraty lub prostokąty.
Gotowe cukierki możesz zawinąć w papier do pieczenia.
Smacznego!
Źródło:http://pomysloweprzepisy.blogspot.com/2013/11/krowki-waniliowe.html