Wykonanie

Składniki:300 ml
śmietanki 30%łyżeczka
wanilii w płynie ( lub łyżeczka
cukry wanilinowego)3/4 szklanki
cukru100 g
masła zwykłego (zaw. tłuszczu 82%)

Przygotowanie:W garnku o grubym dnie rozpuścić
masło,
cukier i
śmietanę.Gotować na średnim ogniu cały czas mieszając. W momencie pojawienia się brązowych grudek zmniejszyć płomień wciąż mieszając.Masa będzie brązowieć stopniowo.Po uzyskaniu gęstej masy i jednolitego, karmelowego koloru natychmiast wyłączyć palnik. Mieszać powoli przez kolejne 5 minut.Następnie dodać
wanilię.Wylać ciepłą masę na wyłożony papierem do pieczenia pojemnik. Schłodzić w lodówce.Zimną i zestaloną masę pokrój na kwadraty lub prostokąty.Gotowe
cukierki możesz zawinąć w papier do pieczenia.

Smacznego!