Wykonanie
Przepis na ten sos znalazłam jakiś czas temu tutaj, ale dopiero dziś zrobiłam..przeczytałam wszystko dokładnie..mhm..tak mi się wydawało , że dokładnie...ale dopiero teraz
doszłam co u mnie było nie tak..mój
sos jest jaśniejszy, ale to nie problem..problem był w tym ,że sos był rzadki i nie wiedziałam
czemu..ale gotowałam ciut dłużej i zgęstniał..a był rzadki , bo zamiast 1/2 szkl.
śmietany dałam 1 całą szklankę.Sos wyszedł mimo wszystko pyszny...palce lizać...1/2 szkl.
cukru1 łyżka
wody30 g
masła1/2 szkl.
śmietany kremówki 30%1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoMasło i kremówka powinny być w temperaturze pokojowej. Do garnka z grubym dnem wlać
wodę i
cukier . Gotować [około 7-8 minut] od czasu do czasu mieszając [łyżką z długą rączką] do rozpuszczenia
cukru i osiągnięcia bursztynowej barwy. Uważać, by nie przypalić karmelu (jeśli karmel się przypali, należy rozpocząć pracę od nowa). Do karmelu dodać
masło i całość intensywnie mieszać, aż
masło się rozpuści (należy uważać przy dodawaniu
masła, karmel zacznie się pienić i unosić. W żadnym wypadku nie dotykać karmelu, jest bardzo gorący i grozi to poparzeniem).Garnek zdjąć z palnika i odstawić na 2 minuty. Dodawać stopniowo
śmietanę kremówkę, cały czas mieszając. Garnek postawić na małym palniku i podgrzewać cały czas mieszając, aż masa będzie gładka. Odstawić do przestygnięcia, następnie przelać do słoiczka. Sos przechowywać w lodówce (w zakręconym słoiczku). Jeśli zgęstnieje, należy go podgrzać. Ważne, by zachować odpowiednie proporcje
cukru i kremówki, zbyt duża ilość
cukru spowoduje, że całość będzie bardzo gęsta. Sos zaraz po przygotowaniu jest bardzo płynny, później lekko gęstnieje.