ßßß Cookit - przepis na Sos karmelowy / Caramel sauce

Sos karmelowy / Caramel sauce

nazwa

Wykonanie

Polecam Wam zrobienie sosu karmelowego. Jest on o niebo lepszy niż sklepowy :)
Najbardziej lubimy jeść z nim naleśniki, ale jego zastosowanie jest ogromne :)
Niestety ma jedną wadę - szybko znika ze słoika :(
Składniki:
20 dag cukru,
20 ml wody,
40 g masła,
100 ml śmietanki 30%.
Do rondelka wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na wolnym ogniu, aż karmel będzie miał złoty kolor. Trwa to kilka minut. Na tym etapie nie mieszamy i nie wkładamy paluchów, żeby spróbować, bo karmel ma bardzo wysoką temperaturę. Musicie też uważać, żeby go nie spalić, bo wtedy będzie miał gorzki smak. Następnie zdejmujemy rondel z ognia i dodajemy masło, wlewamy śmietankę i mieszamy. Ponownie zagotujemy i gotujemy przez ok. jedną minutę. Gotowy karmel przekładamy do wyparzonego słoiczka i wkładamy do lodówki. Karmel w lodówce zgęstnieje, więc przed polaniem deseru trzeba go podgrzać.
Ingredients:
200 grams of sugar,
20 ml of water,
40 g butter,
100 ml of 30% cream.
Combine the sugar and water in a small saucepan. Stir over low heat until the sugar dissolves and the syrup is bubbling. Reduce the heat and boil without stirring until the mixture turns a golden color. Remove from the heat, add butter and cream and stir until well combined. Boil for about one minute constantly stirring. Pour the caramel sauce into clean jars or bottles and set aside until cooled to room temperature. Store in the fridge.
Źródło:http://delicioustitbits.blogspot.com/2014/04/sos-karmelowy.html