Wykonanie
Według zasłyszanej przed chwilą w
radio prognozy pogody nadciągają upały. Najwyższy czas, chciałoby się powiedzieć. :) Wiadomo, wysokie temperatury często dają się we znaki (zwłaszcza w
mieście), ale lato jest w naszym klimacie tak krótkie, że naprawdę szkoda czasu na narzekanie – cieszmy się każdą
słoneczną chwilą, bo już jutro znów może być zimno, ponuro i deszczowo.Dla ochłody podczas nadchodzącego upalnego weekendu polecam Wam mrożony mus
truskawkowy. Jego przygotowanie zajmie niecałe pół godziny, a po zamrożeniu możecie nim obdzielić nawet 10 osób, zyskując tym samym ich dozgonną wdzięczność za tę słodką chwilę orzeźwienia. Wypróbujcie koniecznie!Składniki:1 kg
truskawek1 szklanka
wody150 g
cukru1 szklanka
śmietanki kremówki (36%)1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoTruskawki myjemy, odcinamy szypułki. Część pozostawiamy do dekoracji, resztę miksujemy na gładko.Szklankę
wody podgrzewamy z
cukrem do całkowitego rozpuszczenia. Mieszamy ze zmiksowanymi
truskawkami, dodajemy ekstrakt
waniliowy i schładzamy w lodówce.
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą
truskawkową. Przelewamy do okrągłej formy (najlepiej silikonową foremkę włożyć do metalowej tortownicy). Wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin. Aby uzyskać idealnie gładką konsystencję musu, miksujemy ponownie co 30 minut aż do całkowitego zamrożenia (ten etap można pominąć, jeśli akurat wychodzimy lub mamy co innego na głowie – w końcu w czasie upałów perfekcjonizm nie jest najważniejszy). :)Gotowy mus przekładamy na schłodzoną w zamrażalniku paterę i dekorujemy odłożonymi wcześniej
truskawkami. Podajemy natychmiast.
Pomysł: Magazyn „Moje gotowanie” 06/2015Twoja ocena:
Przepis:Data publikacji:2015-06-05Przygotowanie:30MŚrednia ocena:5Based on 1 Review(s)