ßßß Cookit - przepis na Mrożony mus truskawkowy

Mrożony mus truskawkowy

nazwa

Wykonanie

Według zasłyszanej przed chwilą w radio prognozy pogody nadciągają upały. Najwyższy czas, chciałoby się powiedzieć. :) Wiadomo, wysokie temperatury często dają się we znaki (zwłaszcza w mieście), ale lato jest w naszym klimacie tak krótkie, że naprawdę szkoda czasu na narzekanie – cieszmy się każdą słoneczną chwilą, bo już jutro znów może być zimno, ponuro i deszczowo.
Dla ochłody podczas nadchodzącego upalnego weekendu polecam Wam mrożony mus truskawkowy. Jego przygotowanie zajmie niecałe pół godziny, a po zamrożeniu możecie nim obdzielić nawet 10 osób, zyskując tym samym ich dozgonną wdzięczność za tę słodką chwilę orzeźwienia. Wypróbujcie koniecznie!
Składniki:
1 kg truskawek
1 szklanka wody
150 g cukru
1 szklanka śmietanki kremówki (36%)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Truskawki myjemy, odcinamy szypułki. Część pozostawiamy do dekoracji, resztę miksujemy na gładko.
Szklankę wody podgrzewamy z cukrem do całkowitego rozpuszczenia. Mieszamy ze zmiksowanymi truskawkami, dodajemy ekstrakt waniliowy i schładzamy w lodówce.
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą truskawkową. Przelewamy do okrągłej formy (najlepiej silikonową foremkę włożyć do metalowej tortownicy). Wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin. Aby uzyskać idealnie gładką konsystencję musu, miksujemy ponownie co 30 minut aż do całkowitego zamrożenia (ten etap można pominąć, jeśli akurat wychodzimy lub mamy co innego na głowie – w końcu w czasie upałów perfekcjonizm nie jest najważniejszy). :)
Gotowy mus przekładamy na schłodzoną w zamrażalniku paterę i dekorujemy odłożonymi wcześniej truskawkami. Podajemy natychmiast.
Pomysł: Magazyn „Moje gotowanie” 06/2015
Twoja ocena:
Przepis:
Data publikacji:
2015-06-05
Przygotowanie:
30M
Średnia ocena:
5
Based on 1 Review(s)
Źródło:http://www.kuchniamalwinki.pl/2015/06/05/mrozony-mus-truskawkowy