Wykonanie

Polewa powstała u mnie na potrzeby sernika z
jabłkami, ponieważ nie chciałam używać gotowego
syropu ze sklepu. Przepis jest prosty, krótki, sam sos powstaje w kilka minut i można z powodzeniem przechowywać go w słoiczku. Po pewnym czasie zaczyna się cukrzyć, aby przywrócić go do płynnej postaci wystarczy podgrzać. Warto
mieć pod ręką, do ciasta,
lodów,
kawy, czy owsianki - zastosowań jest cała masa ;)Składniki (na mały słoiczek):1 szklanka
brązowego cukru1/2 szklanki
śmietanki 30%4 łyżki
masłaszczypta
soli1 łyżka ekstraktu
waniliowegoWymieszać
brązowy cukier,
śmietanę,
masło i
sól w głębokiej patelni (lub garnku). Postawić na średnim ogniu, doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 5-7 minut cały czas mieszając, aż do zgęstnienia. Dodać ekstrakt i gotować przez kolejną minutę. Zdjąć patelnię z ognia, sos lekko przestudzić i przelać do słoika.Smacznego!Źródło przepisu: http://www.foodnetwork.com/