Wykonanie
Sos karmelowy jest idealnym dodatkiem do babeczek, serników, deserów, czy
lodów. Pasuje niemal do wszystkiego i smakuje każdemu. Warto nauczyć się, jak przygotować go w domu, zwłaszcza, że powstaje z zaledwie kilku podstawowych składników.Przepis, z którego korzystałam przygotowując mój pierwszy
sos karmelowy znalazłam u niezastąpionej Sally z Baking Addiction i uważam, że jest idealny. Nie wymaga też użycia termometru cukierniczego, co z pewnością ucieszy wielu z Was. Pamiętajcie tylko, by bardzo uważać, gdyż karmel jest bardzo gorący i łatwo się poparzyć. Dlatego bądźcie ostrożni przy jego przygotowywaniu i odczekajcie, zanim go spróbujecie.Polecam :)Składniki na około 250ml sosu:200g drobnego
cukru do wypieków90g niesolonego
masła125ml
śmietany kremówki1 łyżeczka
soli morskiej (możecie dodać ekstraktu
waniliowego zamiast
soli, jeśli nie jesteście fanami słodko-słonych połączeń)Wykonanie:
Cukier umieść w rondlu na średniej mocy palnika i podgrzewaj, mieszając cały czas silikonową szpatułką (drewniana łyżka też się nada w ostateczności, ale może nie zbierać dobrze
cukru z dna i karmel się przypali). Po pewnym czasie zaczną się pojawiać grudki (tak ma właśnie być) i
cukier zacznie się topić.Gdy
cukier się roztopi i nabierze ciemnozłotego koloru, dodaj
masło i wymieszaj, aż się roztopi i całość się połączy. Zachowaj przy tym ostrożność, bo reakcja gorącego
cukru w połączeniu z chłodniejszym
masłem może być dość gwałtowna.Do masy
cukrowo-
maślanej wlej powoli kremówkę i wymieszaj. Uważaj przy tym, bo reakcja znów będzie wybuchowa i całość może wykipieć.Na koniec wmieszaj
sól (lub
wanilię, jeśli wolisz).Gotuj całość przez 2 – 3 minuty na małym ogniu, po czym przelej do pojemniczka i pozostaw do wystudzenia. Sos będzie gęstniał w miarę stygnięcia.Przestudzony sos przechowuj szczelnie zamknięty z lodówce do dwóch tygodni. Przed użyciem najlepiej go ogrzać, bo będzie zbyt gęsty.Smacznego :)