Wykonanie
Od tego miesiąca w związku ze sprawami zawodowymi
będę spędzała dużo czasu w Warszawie, stąd ostatnia mniejsza aktywność na blogu. Znów
będę funkcjonować w rozdarciu pomiędzy Łodzią i Warszawą, tak jak kilka lat temu, gdy zaczynałam prowadzić ten blog. Nadal
będę prowadzić bloga kulinarnego, bo nie wyobrażam sobie już życia bez niego, ale mogą zdarzać się krótkie przerwy w blogowaniu. I znów więcej będzie takiego codziennego, niezbyt wyszukanego jedzenia. Choć dziś chciałabym przedstawić Wam dość wykwintną propozycję. Składniki nie są może zbyt tanie, ale danie to idealnie sprawdzi się na letnim przyjęciu. Ta
sałatka z udziałem
krewetek,
ogórka, soczystych
owoców,
limonki,
chilli i
kolendry orzeźwi Was w upalny dzień. Naprawdę polecam! Zdjęcie robione z lampą w słabych warunkach oświetleniowych, ale
sałatka nie mogła dłużej czekać 😉
Przepis pochodzi z książki Camilli Läckberg i Christiana Hellberga Smaki z Fjällbacki .Składniki (po moich zmianach) na 4 osoby:100 g
krewetek w zalewie1 dojrzałe
mango1
ogórek krótki1 dojrzałe
awokado1 plaster
arbuzadressing:1/2 czerwonej
papryczki chillisok z 2
limonek1/2 łyżeczki mielonej
kolendry1/2 pęczka
natki pietruszki1/2 łyżeczki
pieprzu cytrynowegoszczypta
soli1. Obrać
awokado,
ogórka i
mango, z
arbuza wyciąć skórkę. Pokroić wszystko w kostkę.2.
Krewetki odsączyć z zalewy, wymieszać z pozostałymi składnikami. Nałożyć do pucharków.3. Zmiksować
chilli,
sok z limonki,
natkę,
kolendrę,
pieprz i
sól. Powstałym dressingiem polać
sałatkę.Jest to jeden z ostatnich przepisów, jakie dodaję do mojej akcji Skandynawskie lato 2014. Szkoda, że nie miałam więcej czasu. Mam nadzieję, że Wy pozytywnie mnie zaskoczycie i dodacie wiele przepisów w ostatnich dniach
trwania akcji.