Wykonanie
Przeglądałam Kuchnię meksykańską, zastanawiając się, jakie danie mam zrobić. Trafiłam na sos guacamole, a że miałam dojrzałe
awokado, decyzja zapadła. Tyle, że sos zrobiłam trochę nietypowy, bo jego
glówną zjadaczką była moja Córka, która nie bardzo lubi połączenie
awokado z
pomidorem. Zastąpołam go więc zielonym
ogórkiem i wyszło coś o bardzo fajnym smaku.dojrzałe
awokadozielona
paryczka chilipół małej
cebuli¼ zielonego
ogórkaząbek
czosnkułyżka
natki kolendrysok z połówki
limonkisólAwokado przekroiłam, wybrałam pestkę, wybrałam ze skórki i rozgniotłam widelcem na papkę.
Ogórek starłam na drobnej tarce i odcisnęłam z nadmiaru
wody.
Czosnek przecisnęłam przez praskę,
cebulę pokroiłam w drobną kosteczkę, podobnie papryczkę,
kolendrę drobno posiekałam. Połączyłam to wszystko w miseczce, dodałam
sok z limonki. Posoliłam tuż przed użyciem, żeby nie sciemniało.
Ogórkowe guacamole okazało się pyszne i świeże. Córka zjadła z
chlebem, ja posmarowałam nim plastry
szynki. Ale takie z
pomidorem to jeszcze zrobię ! Smacznego !