Wykonanie
Share the post "Włoska crostata z
truskawkami"Pyszna
tarta z
truskawkami na
waniliowym cieście
rodem z Włoch. Świetny pomysł na letni deser. Polecam!Scroll down for English(forma 26 cm,lub 30×10 cm)Składniki:600 g
truskawek, bez szypułek i przekrojonych na pół250 g
cukru pudru1 pasek (10 cm) skórki z
pomarańczysok z 1
pomarańczy1 pasek (5 cm) skórki z
limonkisok z 1/2
limonki2 łyżeczki świeżego
imbiru startego na tarcenasionka z 1
laski wanilii1
jajko rozbite z 2 łyżkami
wody, do posmarowania ciasta2 łyżki
cukru demerara lub perlistego do posypaniaSkładniki na ciasto:220 g
mąki100 g zimnego
masła, pokrojonego w kostkę60 g
cukru pudrunasionka z 1
laski waniliiszczypta
solilekko ubite 1
jajko z 1 dodatkowym
żółtkiemPrzygotowanie:W misce miksera, końcówką do ciast (lub w blenderze z nakładką do ciast) wymieszaj
mąkę,
masło,
cukier puder i
sól, aż powstanie ziarnista konsystencja.Dodawaj po trochu
jajko, tylko do momentu powstania jednolitego ciasta (być może całe
jajko nie będzie potrzebne).Wyłóż ciasto na posypaną
mąką powierzchnię i pougniataj przez chwilę, aż będzie jednolite. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1-2 godziny.W międzyczasie, w większym rondlu wymieszaj
truskawki z
cukrem pudrem, skórkami,
sokami,
imbirem i
wanilią. Podgrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia
cukru, następnie zwiększ ogień i gotuj mieszając od czasu do czasu, aż całość będzie miała konsystencję
dżemu ( 10-15 minut). Mieszając staraj się rozgniatać
truskawki, aby oddały jak najwięcej soku. Zdejmij z ognia do ostygnięcia, wyjmij i wyrzuć skórki.Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.Rozwałkuj 2/3 ciasta na grubość ok. 3-4 mm i wyłóż do natłuszczonej formy do tarty. Następnie wlej przestudzone
truskawki.Rozwałkuj pozostałą część ciasta i wytnij około 1 cm paski. Wyłóż je dekoracyjnie na
truskawki i dociśnij ich końce do brzegów formy.Posmaruj ciasto mieszanką
jajka z
wodą i posyp
cukrem demerara lub perlistym.Wstaw do piekarnika na 40-45 minut, aż ciasto się zarumieni. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia przed pokrojeniem.Smacznego!
English versionStrawberry crostata(26 cm tart pan, or 30×10 cm)Ingredients:600 g strawberries, hulled and halved250 g caster sugar1 10 cm-piece of orange zestjuice from 1 orange1 5 cm-piece of lime zestjuice of 1/2 lime2 tsp finely grated fresh gingerscraped seeds of 1 vanilla bean1 egg beaten with 1/2 tablespoon water, for brushing2 tbsp demerara sugar for dustingIngredients for the pasta frolla:220 g of all-purpose
flour100 g cold butter, cut into cubes60 g caster sugarscraped seeds of 1 vanilla beanpinch of salt1 egg, plus 1 egg yolk, lightly beatenPreparation:For pasta frolla, process
flour, butter, caster cugar, vanilla seedes and salt in a stand mixer (or food processor) until
fine crumbs form.Gradually add egg mixture, process until mixture just comes together (you might not need all the egg mixture). Turn onto a lightly floured surface and knead until smooth. Wrap in plastic wrap and refrigerate for 1-2 hours.Meanwhile, combine strawberries in a large saucepan with caster sugar, zests, juices, ginger and vanilla seeds.Stir over medium heat until sugar dissolves, then bring to the boil and stir occassionally until
very thick and jammy, 10-15 minutes. While mixing, squash the berries down to release all their juices. Set aside to cool completely, remove the zest pieces.Preheat oven to 180 oC.Roll out 2/3 of the pasta frolla on a lightly floured surface into a 3-4 mm thick rectangle and
line a buttered tart pan,
trim edges and spoon in cooled strawberry mixture.Roll out remaining pasta frolla on a lightly floured surface, then cut 1 cm-
wide strips. Arrange strips in a lattice over jam, press pastry edges to seal and
trim excess.Brush pastry with egg wash, dust with demerara sugar and bake until pastry is crisp and golden, 40-45 minutes.Cool in a pan before serving.Enjoy!
Share the post "Włoska crostata z
truskawkami"