Wykonanie
Czasem ma się ochotę na coś słodkiego. Taka jest też moja słodka propozycja na walentynki:)
Ciasteczka imbirowe.
Imbir to znany od wieków afrodyzjak a do tego
cukier, który osładza wiele i mamy receptę na udaną przekąskę.- 250 g
mąki- 100 g
masła- 1
żółtko- 50g
cukru pudru- 1 łyżeczka suszonego
imbiruPolewa:- 3 łyżki
cukru- 3 łyżki
wody- odrobina czerwonego barwnika
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy
imbir,
cukier ,
masło i
żółtko . Wszystko razem zagniatamy w jednolite ciasto , zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po upływie tego czasu odrywamy kulkę wielkości
mandarynki i formujemy z niej małe serduszko. Czynność powtarzamy do skończenia ciasta. Mi wyszło 17 serduszek. Układamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180C około 10-15 minut do momentu aż osiągną złoty kolor. Odstawimy do przestudzenia.W tym czasie przygotowujemy polewę.
Cukier mieszamy z
wodą i podgrzewamy aż składniki dobrze, się połączą ale jeszcze nie stopią w
lukier. Na koniec dodajemy odrobinę czerwonego barwnika.
Jak ktoś lubi wyczuwalny mocno smak
imbiru , polecam dodać dwie łyżeczki zamiast jednej:)