ßßß
Czas na figę! I to nie będzie figa z makiem, a figa na kruchym, z imbirem i zapieczona. Ciastka proste, trochę czasochłonne i niezmiernie smakowite. Są mega kruche i delikatne, do tego rozpływająca się w ustach figa pełna uroczych pestek cudownie strzelających w zębach. Ach. Polecam wszystkim miłośnikom fig! :)ciasto:150 g mąki25 g masła1 żółtko2 łyżki cukru pudru4 łyżki zimnej wodyMąkę, cukier puder, masło, żółtko oraz wodę umieścić w misce lub na stolnicy i zagnieść. Ciasto rozwałkować na cienki placek podsypując mąką. Przy pomocy szklanki wycinać z ciasta kółka i wykładać nimi foremki do tartaletek, dociskając. Usunąć nadmiat ciasta. Wszystkie foremki z ciastem wstawić do zamrażarki na ok. 15 minut. Następnie przykryć kawałkami folii aluminiowej, docisnąć i ułożyć fasolę, groch lub kulki do obciążania. Piec w 200 º C przez ok. 10 minut. Usunąć folię z obciążnikami i piec kolejne 5- 10 minut na złoty kolor. Upieczone spody wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia. Przygotować nadzienie.nadzienie:100 g mąki60 g masła30 g cukru1 jajko1 szczypta imbiru2-2 świeże figiMąkę przesiać do misy miksera, dodać pozostałe składniki i wyrobić na gładkie, jednolite ciasto. Otrzymaną masę przekładać na wystudzone spody po jednej łyżce. Pokrojone w ósemki figi układać (po 2 kawałki) na surowym cieście lekko dociskając. Ponownie wstawić do piekarnika i piec ok. 20 minut w 180 º C. Wyjąć i odstawić do wystudzenia.Smacznego! :)