Wykonanie
Czas na
figę! I to nie będzie
figa z
makiem, a
figa na kruchym, z
imbirem i zapieczona.
Ciastka proste, trochę czasochłonne i niezmiernie smakowite. Są mega kruche i delikatne, do tego rozpływająca się w ustach
figa pełna uroczych pestek cudownie strzelających w zębach. Ach. Polecam wszystkim miłośnikom fig! :)ciasto:150 g
mąki25 g
masła1
żółtko2 łyżki
cukru pudru4 łyżki zimnej
wodyMąkę,
cukier puder,
masło,
żółtko oraz
wodę umieścić w misce lub na stolnicy i zagnieść. Ciasto rozwałkować na cienki placek podsypując
mąką. Przy pomocy szklanki wycinać z ciasta kółka i wykładać nimi foremki do tartaletek, dociskając. Usunąć nadmiat ciasta. Wszystkie foremki z
ciastem wstawić do zamrażarki na ok. 15 minut. Następnie przykryć kawałkami folii aluminiowej, docisnąć i ułożyć
fasolę,
groch lub kulki do obciążania. Piec w 200 º C przez ok. 10 minut. Usunąć folię z obciążnikami i piec kolejne 5- 10 minut na złoty kolor. Upieczone
spody wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia. Przygotować nadzienie.nadzienie:100 g
mąki60 g
masła30 g
cukru1
jajko1 szczypta
imbiru2-2
świeże figiMąkę przesiać do misy miksera, dodać pozostałe składniki i wyrobić na gładkie, jednolite ciasto. Otrzymaną masę przekładać na wystudzone
spody po jednej łyżce. Pokrojone w ósemki
figi układać (po 2 kawałki) na surowym cieście lekko dociskając. Ponownie wstawić do piekarnika i piec ok. 20 minut w 180 º C. Wyjąć i odstawić do wystudzenia.Smacznego! :)