ßßß Cookit - przepis na TARTA LIMONKOWO ŻURAWINOWA

TARTA LIMONKOWO ŻURAWINOWA

nazwa

Wykonanie

Na imieniny dostałam piękne formy silikonowe do tarty więc postanowiłam je wykorzystać ( proszę bez zbędnych skojarzeń ;)). Wymyśliłam sobie coś z limonkami i takim sposobem natknęłam się na ten przepis, leciutko zmodyfikowany pod moje mniej słodkie ( z racji kolejnej próby zrzucenia kilku kilogramów ;)) gusta. Tarta wyszła ciekawa w smaku, leciutka i pyszniutka, co tu dużo gadać!!! Nie powstrzymaliśmy się - była jeszcze ciepła, kilka kawałków już zniknęło w niewyjaśnionych okolicznościach... Zapraszam częstujcie się ;)
Składniki na spód:
200 g mąki
60 g cukru pudru
szczypta soli
100 g masła w temp. pokojowej
1 żółtko
4 łyżki wody w temp. pokojowej
Składniki na krem:
250 g serka mascarpone
2,5 limonki
60 g cukru pudru można dodać więcej lub mniej, jak kto woli
250 ml śmietany kremówki
3 jajka
laska wanilii
100 g suszonej żurawiny
Zaczynamy od ciasta . Do jednej miseczki wsypujemy przesianą mąkę, cukier i sól- mieszamy razem. W drugiej miseczce mieszamy masło wraz żółtkiem. Do wymieszanego masła dodajemy 4 łyżki wody i przesypujemy suche składniki. Ucieramy za pomocą miksera, a następnie zagniatamy. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki - u mnie ciasto w lodówce poleżakowało 45 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy do rozmiarów niewiele większych niż średnica formy i przekładamy do wysmarowanej masłem i posypanej mąką "blaszki" ( Forma powinna być wysoka około 4-5 cm). Dociskamy boki, widelcem robimy dziurki na dnie ciasta, nakładamy na ciasto papier do pieczenia ( tylko na dolną część ciasta ) aby się zbyt mocno nie upiekło. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. C ( zaczęłam piec w 180 st ale boczki mi się za mocno przyrumieniły ) po 30 minutach, zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze 15 min. w temperaturze 140 st. C.
Jeżeli chodzi o krem, zaczynamy od ubicia śmietanki kremówki, na sztywną bitą śmietanę. Do niej dodajemy wyskrobany rdzeń z laski wanilii, miksujemy na najniższych obrotach przez kilka sekund. W drugim naczyniu mieszamy serek mascarpone z jajkami sokiem z limonek, cukrem pudrem ( ilość cukru, dodajemy w zależności od upodobań )- do wymieszania składników. Łączymy ze sobą obydwa naczynia i tak powstały krem przelewamy na placek wyłożony uprzednio suszoną żurawiną. W takim stanie pieczemy jeszcze ok 30 min. w temp. 140 st. C. Studzimy w uchylonym piekarniku.
źródło: http://cioccolatogatto.blox.pl
Źródło:http://ciasteczkowapotworzyca.blox.pl/2012/05/Tarta-limonkowo-zurawinowa.html