Wykonanie
Skład:6 - 7 naleśnikówkrem z
serkiem mascarponesos
waniliowy500 g
truskawekNaleśniki:1,5 szklanki
mąki200 ml
mleka (2%)200 ml
wody (najlepiej gazowanej)2
jajkaszczyptę
soliolejSposób przygotowania:
Jajka umyć i wbić do naczynia, wlać
mleko i
wodę, dobrze zmiksować, dodać przesianą
mąkę i dokładnie zmiksować, do momentu aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Na patelnię wlać trochę
oleju i rozprowadzić po powierzchni. Na rozgrzany tłuszcz wlać 2 nabierki (średniej wielkości) ciasta, rozprowadzić ciasto po całej powierzchni patelni i na średnim ogniu smażyć aż spód się ładnie zarumieni. Drewnianą
łopatką delikatnie przerzucić na drugą stronę i również smażyć aż się zarumieni.
Krem:330 ml
śmietanki kremowej (30%)250 g
serka mascarpone3 łyżki
cukru pudrułyżeczka
cukru waniliowegoSposób przygotowania:
Śmietankę ubić na sztywno, dodać
cukru pudru i
cukru waniliowego, miksując dodajemy
serka mascarpone, całość dobrze wymieszać.
Sos
waniliowy:200 ml
mleka (2%)3 - 4
żółtkatrochę mniej niż szklanka
cukru pudru50 g
masłapół
laski waniliiSposób przygotowania:
Mleko zagotować z drobno posiekaną
wanilią, przecedzić, w najmniejszym garnuszku utrzeć
żółtka z
cukrem pudrem.
Mleko wlewać powoli cienkim strumieniem do
żółtek i szybko mieszać trzepaczką. Garnuszek wstawić do trochę większego garnka z gorącą
wodą i podgrzewać ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Trzeba uważać aby
woda była bliska wrzenia, ale nie gotowała się. Gdy sos zgęstnieje dodać po kawałku
masła, mieszając wystudzić. Czasami może tak łatwo nie zgęstnieć wtedy można dodać łyżkę
mąki.
Mąkę wówczas należy włożyć do sitka i przesiewać ciągle mieszając, żeby nie zrobiły się grudki.Sposób przygotowania:
Truskawki obrać z szypułek, umyć i pokroić na plasterki. Na spodzie tortownicy położyć 1 naleśnika, następnie 2 łyżki kremu rozsmarować, dodać
truskawki i przykryć kolejnym naleśnikiem itd... Ostatniego naleśnika już nie smarować kremem, położyć parę
truskawek na środku. Podawać z sosem
waniliowym.
UWAGA: BARDZO SŁODKIE :)))Smacznego :)Pozdrawiam, Czarnulka.