ßßß
Skład:6 - 7 naleśnikówkrem z serkiem mascarponesos waniliowy500 g truskawekNaleśniki:1,5 szklanki mąki200 ml mleka (2%)200 ml wody (najlepiej gazowanej)2 jajkaszczyptę soliolejSposób przygotowania:Jajka umyć i wbić do naczynia, wlać mleko i wodę, dobrze zmiksować, dodać przesianą mąkę i dokładnie zmiksować, do momentu aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Na patelnię wlać trochę oleju i rozprowadzić po powierzchni. Na rozgrzany tłuszcz wlać 2 nabierki (średniej wielkości) ciasta, rozprowadzić ciasto po całej powierzchni patelni i na średnim ogniu smażyć aż spód się ładnie zarumieni. Drewnianą łopatką delikatnie przerzucić na drugą stronę i również smażyć aż się zarumieni.
Krem:330 ml śmietanki kremowej (30%)250 g serka mascarpone3 łyżki cukru pudrułyżeczka cukru waniliowegoSposób przygotowania:Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukru pudru i cukru waniliowego, miksując dodajemy serka mascarpone, całość dobrze wymieszać.
Sos waniliowy:200 ml mleka (2%)3 - 4 żółtkatrochę mniej niż szklanka cukru pudru50 g masłapół laski waniliiSposób przygotowania:Mleko zagotować z drobno posiekaną wanilią, przecedzić, w najmniejszym garnuszku utrzeć żółtka z cukrem pudrem. Mleko wlewać powoli cienkim strumieniem do żółtek i szybko mieszać trzepaczką. Garnuszek wstawić do trochę większego garnka z gorącą wodą i podgrzewać ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Trzeba uważać aby woda była bliska wrzenia, ale nie gotowała się. Gdy sos zgęstnieje dodać po kawałku masła, mieszając wystudzić. Czasami może tak łatwo nie zgęstnieć wtedy można dodać łyżkę mąki. Mąkę wówczas należy włożyć do sitka i przesiewać ciągle mieszając, żeby nie zrobiły się grudki.Sposób przygotowania:Truskawki obrać z szypułek, umyć i pokroić na plasterki. Na spodzie tortownicy położyć 1 naleśnika, następnie 2 łyżki kremu rozsmarować, dodać truskawki i przykryć kolejnym naleśnikiem itd... Ostatniego naleśnika już nie smarować kremem, położyć parę truskawek na środku. Podawać z sosem waniliowym.
UWAGA: BARDZO SŁODKIE :)))Smacznego :)Pozdrawiam, Czarnulka.