ßßß

naleśniki:2 jajka1 szklanka mleka1 szklanka wody gazowanej1,5 szklanki mąkiłyżka olejuszczypta soli
3 łyżki cukrubarwnik różowy i fioletowykrem:330 ml śmietanki 30%250 g mascarpone3 łyżki cukru pudrucukier waniliowy
Wszystkie składniki na naleśniki umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy. Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy barwnik różowy, do drugiej fioletowy i mieszamy do uzyskania jednolitych konsystencji. Smażymy naleśniki na niewielkim tłuszczu. Odstawiamy do ostygnięcia.Śmietankę ubijamy na sztywno, wsypujemy cukier waniliowy, cukier puder i ciągle miksując dodajemy mascarpone.
Naleśniki układamy na przemian: różowy naleśnik, krem, fioletowy naleśnik, krem itd.Wierzch powinien być pokryty śmietaną. Torcik ozdabiamy serduszkami wyciętymi z kawałków naleśników. Można do tego użyć specjalnych foremek, ja wycięłam je nożem.(Z podanych składników powstanie ok. 18 naleśników o średnicy 14 cm.)


