ßßß
Składniki:- 1/2 serka mascarpone (ok. 150 g),- 100 ml śmietany kremówki,- 1 łyżeczka cukru pudru,- 1 szklanka mleka,- 1 szklanka wody,- ok. 1,5 szklanki mąki,- 1 jajko,- szczypta soli,- 200 g truskawek.Sposób wykonania:Mąkę, mleko, wodę, jajko oraz sól łączymy w misce i dokładnie mieszamy. Konsystencja powinna być lejąca i odrobinę gęsta. Na rozgrzanej patelni (ja używam teflonową i bez żadnego tłuszczu) wylewamy placki masy naleśnikowej, rozlewamy ją po całej patelni i smażymy po ok. 1,5 minuty na każdej ze stron.Osobno miksujemy kremówkę z cukrem. Dobrze ubitą delikatnie łączymy z serkiem mascarpone.Gotowe naleśniki przekładamy kremem mascarpone i większymi kawałkami truskawek. Zawijamy je w rulon. Dodatkowo możemy ozdobić polewą czekoladową i wyłożyć dodatkowe truskawki w całości.