ßßß
Składniki (na 4 duuuże gofry lub 8 mniejszych):200 g mąki30 g cukru4 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli250 g serka mascarpone2 jajka100 ml mlekaDodatkowo:330 ml śmietany kremówka 30 lub 36%2-3 łyżki cukru pudruok. 200 g truskawekPrzygotowanie:W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce połączyć mascarpone z mlekiem i jajkami. Składniki mokre dodać do suchych i dokładnie wymieszać, ciasto powinno być gęste. Gofrownicę rozgrzać, ciasto nalewać partiami i piec zgodnie z instrukcją urządzenia (u mnie ok. 4 minuty, gofrownica 1400W). Ostudzić na kratce, podawać z truskawkami i śmietaną ubitą z cukrem pudrem.