ßßß
Najlepsze naleśniki! Francuskie wg przepisu Julli Child. Cieniutkie i delikatne. Wychodzą za każdym razem. Nawet pierwszy! Tym razem zrobiłam je masą z serka mascarpone i bitej śmietany. Na wierzch ułożyłam świeże truskawki. Mega pyszne połączenie.SkładnikiCiasto:mąka pszenna, 1 szklankaziemne mleko, 2/3 szklankizimna woda, 2/3 szklankijajka, 3 dużesól, 1/4 łyżeczkistopione masło, 3 łyżki + masło do smażeniaMasa:mascarpone, 250 gcukier waniliowy z prawdziwą wanilią, 10 gcukier puder, 1-2 łyżkiśmietana kremówka, 250 mlDodatkowo:truskawki, 500 gcukier, 1 łyżkaSposób przygotowaniaWszystkie składniki na ciasto zmiksować. Gotową mieszankę włożyć do lodówki na pół godziny.Truskawki umyć i oderwać szypułki. Pokroić w plasterki. Zasypać cukrem i odstawić na pół godziny, aby puściły soki.Mascarpone krótko miksować z cukrami. Śmietanę ubić na sztywno. Stopniowo dodawać do serka i miksować (ale niezbyt długo) do uzyskania gładkiej masy.Patelnię ustawić na średnim ogniu. Kiedy się nagrzeje posmarować niewielką ilością stopionego masła. Naleśniki smażyć krótko z obu stron.Każdy lekko wystudzony placek smarować masą. Złożyć na cztery. Na wierzchu ułożyć truskawki.cialis generico