Wykonanie
Najlepsze naleśniki! Francuskie wg przepisu Julli
Child. Cieniutkie i delikatne. Wychodzą za każdym razem. Nawet pierwszy! Tym razem zrobiłam je masą z
serka mascarpone i
bitej śmietany. Na wierzch ułożyłam świeże
truskawki. Mega pyszne połączenie.SkładnikiCiasto:
mąka pszenna, 1 szklankaziemne
mleko, 2/3 szklankizimna
woda, 2/3 szklanki
jajka, 3 duże
sól, 1/4 łyżeczkistopione
masło, 3 łyżki +
masło do smażeniaMasa:
mascarpone, 250 g
cukier waniliowy z prawdziwą
wanilią, 10 g
cukier puder, 1-2 łyżki
śmietana kremówka, 250 mlDodatkowo:
truskawki, 500 g
cukier, 1 łyżkaSposób przygotowaniaWszystkie składniki na ciasto zmiksować. Gotową mieszankę włożyć do lodówki na pół godziny.
Truskawki umyć i oderwać szypułki. Pokroić w plasterki. Zasypać
cukrem i odstawić na pół godziny, aby puściły
soki.
Mascarpone krótko miksować z
cukrami.
Śmietanę ubić na sztywno. Stopniowo dodawać do
serka i miksować (ale niezbyt długo) do uzyskania gładkiej masy.Patelnię ustawić na średnim ogniu. Kiedy się nagrzeje posmarować niewielką ilością stopionego
masła. Naleśniki smażyć krótko z obu stron.Każdy lekko wystudzony placek smarować masą. Złożyć na cztery. Na wierzchu ułożyć
truskawki.cialis generico