Wykonanie
(sz)torcikczyli biszkoptowa rolada z masą
truskawkowąZnów wracam do
truskawkowych obsesji, ale
póki są, to trzeba (warto) korzystać. Przepis na roladę to połączenie przepisu z bloga Bo(ro)n Appétit (ciasto) oraz własnej inwencji i sprawdzonych rozwiązań (krem). Polecam z ręką na
sercu, bo ciasto jest przepyszne, a na dodatek zwija się bardzo dobrze i nie łamie się przy tym!A co do nazwy to jest ona
wynikiem kontaminacji nazwiska pewnej jubilatki oraz funkcji, w jakiej rolada występowała na urodzinach (torcik).
Składniki na
biszkopt:
5
jajekpo 75 g
mąki pszennej i ziemniaczanejpłaska łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
cukru waniliowego80 g
cukruszczypta
soliKrem:250 g
serka mascarpone200 ml
śmietanki 30% do ubijaniaok. szklanki zmiksowanych
truskawekkilka
truskawek do pokrojenia i dekoracji3 łyżki
cukru pudru do musu + ok. 3 do
bitej śmietany2 płaskie łyżki
żelatyny w proszkukilka łyżek ciepłej
wody + łyżka
mlekaBiszkopt:Oba rodzaje
mąki przesiać i wymieszać z
proszkiem do pieczenia.
Białka ubić z
solą na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać 40 g
cukru. W odrębnym naczyniu utrzeć
żółtka z pozostałym
cukrem oraz
cukrem wanilinowym. Stopniowo dodawać
mąkę z
proszkiem do pieczenia i miksować. Następnie powoli (po łyżce, dwóch) dodawać pianę z
białek i mieszać łyżką [początkowo nie będzie to łatwe, bo powstałe z
żółtek i
mąki ciasto jest bardzo gęste].Jednolite ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (tę dużą, z piekarnika). Rozprowadzić ciasto równomiernie. Piec przez ok. 12-15 min. w 175 o C (z termoobiegiem) lub180 o C (bez termoobiegu) na złoty kolor.Po upieczeniu wyjąć od razu
biszkopt, by nie stwardniał, oderwać papier i zwinąć szczelnie do środka, rozdzielając warstwy ciasta ściereczką. Odłożyć na bok i przygotować w tym czasie krem.Krem:
Żelatynę rozpuścić w cieplej (ale nie wrzącej) wodzie, dodać
mleko, wymieszać i odstawić.Schłodzoną
śmietanę ubić, dodając na koniec
cukier puder [jeśli chcemy, aby krem był gęstszy i cięższy, można pominąć
bitą śmietanę].
Truskawki zmiksować na mus z
cukrem pudrem. Osobno zmiksować
serek mascarpone, dodając powoli mus
truskawkowy, a na koniec rozpuszczoną
żelatynę. Następnie dodawać
bitą śmietanę i mieszać łyżką. Krem wstawić na trochę do lodówki, aby zgęstniał.Po wyjęciu z lodówki ok. 3/4 kremu rozsmarować na rozwiniętym cieście. Wzdłuż brzegu, od którego będziemy zaczynać zwijanie ułożyć jedna przy drugiej połówki
truskawek. Kilka
truskawek pokroić na małe kawałki i rozrzucić na kremie. Zwinąć całość, delikatnie dociskając. Zebrać łyżką nadmiar kremu.Owinąć roladę w folię spożywczą i ściereczkę. Schować na noc wraz z resztą kremu do lodówki.Przed podaniem przyozdobić kremem za pomocą szprycy (rękawa cukierniczego). Na wierzchu ułożyć ćwiartki (lub ósemki)
truskawek.