Wykonanie
Jak zapewne dobrze wiecie wczoraj był Światowy Dzień Pieczenia (World Baking Day). Z tej okazji upiekłem mocno
czekoladową tartę z
truskawkami. Taka mała czekoladowa rozpusta :)
ciasto:200 g
mąki pszennej100 g zimnego
masła120 g
cukru pudru4 łyżeczki
kakao2 łyżki zimnej
wody1
jajkoMąkę, zimne
masło pokrojone w kostkę,
cukier puder oraz
jajko umieścić w misce lub na stolnicy i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i schłodzić w zamrażarce przez ok. 30 minut. Formę do tarty posmarować
masłem (można też posypać
mąką lub
bułką tartą). Schłodzonym
ciastem równomiernie wyłożyć formę do pieczenia. Następnie przy pomocy widelca lub wykałaczki wykonać w cieście niewielkie otworki. Piec w temperaturze 200ºC przez ok. 30 minut. Wyjąć i ostudzić.krem:200 ml
śmietany kremówki200 g
serka mascarpone2 łyżki
cukru3 łyżeczki
cukru waniliowegoKremówkę ubić na sztywno. Pod koniec dodać
cukier i
cukier waniliowy oraz partiami
mascarpone. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Gotowy krem przełożyć na wystudzony spód z kruchego ciasta.
Truskawki umyć, usunąć z nich szypułki i pokroić w plastry. Udekorować tartę układając
truskawki na kremie. Dodatkowo całość można posypać wiórkami
gorzkiej czekoladydodatkowo:500 g
truskawekSmacznego! :)