Wykonanie
Moja propozycja na pyszny w alentynkowy deser lub jak kto woli - śniadanie do łóżka. Pancakes
czekoladowe w kształcie
serc przekładane słodką
bitą śmietaną i
truskawkami. Poezja smaku...
Składniki (na około 15 sztuk):Pancakes:220 g
mąki pszennej250 ml
mleka2
jajka2 łyżki
kakao3 łyżki
cukru50 g
masła (stopionego)2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżeczki
cukru waniliowegoszczypta
soliDodatkowo:300 ml
śmietany 30%1/2 łyżki ekstraktu z
wanilii4 łyżeczki
cukru pudru12 dużych
truskawek1 łyżeczka gorzkiego
kakao (do posypania)Silikonowa foremka w kształcie
sercaWszystkie składniki ciasta na pancakes (oprócz
masła) zmiksować. Pod koniec miksowania dodać stopione
masło. Patelnię (najlepiej teflonową) rozgrzać. Umieścić na niej silikonową foremkę w kształcie
serca. Do foremki wlewać około 1-2 łyżek ciasta, rozprowadzić i smażyć do czasu pojawienia się pęcherzyków powietrza na powierzchni. Zdjąć delikatnie foremkę i obrócić pancake na drugą stronę. Usmażyć pozostałe pancakes.
Śmietanę ubić z
cukrem pudrem i ekstraktem z
wanilii,
truskawki pokroić na plasterki. Składać po 5 wystudzonych pancakes przekładając je
bitą śmietaną i plasterkami
truskawek. Wierzch posmarować resztą
śmietany i posypać gorzkim
kakao. Podawać zaraz po przygotowaniu. Smacznego!Rady:Jeśli nie macie silikonow ej forem ki w kształcie
serca, możecie usmażyć tradycyjne, okrągłe pancakes i wyciąć kształt
serca nożem lub foremką do
ciastek.