ßßß Cookit - przepis na Ciasta ucierane z truskawkami

Ciasta ucierane z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Nie ma możliwości, żeby sezon truskawkowy obył się bez ucierańca. Zazwyczaj ciasto takie pojawiało się jako pierwsze. Tym razem może nie na sam początek, ale i tak w miarę wcześnie. Przepis znalazłam na blogu Smitten Kitchen . Jednak podczas robienia źle spojrzałam na listę składników i dolałam za dużo mleka. Dlatego zwiększyłam też ilość mąki. Okazało się, że wyszło idealnie. Ciasto jest bardzo wilgotne i niezbyt słodkie.
Zastawa ze sklepu Westwing.com
Składniki:
85 g masła
250 g mąki pszennej (dałam typ 500)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
150 g cukru + 2 łyżeczki do posypania
1 jajko
200 ml mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
ok 500 g truskawek
ew. cukier puder
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 C. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i mleko i dalej przez chwilę ucierać . Masa może się trochę zwarzyć, ale nie należy się tym przejmować. Mąkę przesiać z proszkiem i solą. Dodać do utartej masy i utrzeć do połączenia składników. Ciasto przelać do formy. Na wierzchu ciasno ułożyć truskawki przekrojone na pół. Posypać cukrem i wstawić do piekarnika i piec około 50 - 60 minut, aż do suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika odstawić na chwilę i wyjąć z formy. Można posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/05/Ciasta-ucierane-z-truskawkami.html