ßßß Cookit - przepis na Bułeczki truskawkowe

Bułeczki truskawkowe

nazwa

Wykonanie

Kolejne scones, chociaż tym razem zupełnie inne. Wersja bardziej deserowa niż śniadaniowa, ale za to jaka dobra. Nie dałam do ciasta truskawek, tak jak to było w oryginalnym przepisie i myślę, że to był dobry pomysł. Co do lukru też mam mieszane uczucia. Ja wolałam wersję bez, ale mój mąż i dzieci stwierdzili, że lukier jest w porządku.
Składniki:
ok 100 ml zmiksowanych truskawek ( pół szklanki całych)
¼ szklanki (250 ml) cukru trzcinowego
2 łyżki kremówki
2 szklanki (250 ml) mąki pszennej
½ łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
90 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
1 jajko
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Zmiksowane truskawki, kremówkę i cukier zmiksować blenderem na gładką masę. Odstawić.
Mąkę, sól i proszek przesiać do miski. Dodać masło i wyrobić palcami tak, aby powstały okruszki. Do zmiksowanych truskawek dodać jajko i wanilię. Wymieszać. Masę przelać do mąki i wymieszać widelcem, tylko do połączenia składników. Ciasto przełożyć na blat i ugnieść ręką na wysokość około 2 cm (można rozwałkować, chociaż ciasto jest dość wilgotne i lepiej zrobić to rękoma). Wyciąć bułeczki, zagniatając pozostałe ciasto w razie potrzeby. Bułeczki ułożyć na blasze i piec przez 16-18 minut w górnych partiach piekarnika. Lekko przestudzić na kratce.
Bułki można polać lukrem z cukru pudru, mleka i odrobiny ekstraktu waniliowego.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/06/Buleczki-truskawkowe.html