Wykonanie
Oryginalny przepis na amerykańskie placuszki zwane Pancakes'ami . Delikatne, złociste, rozpływające się w ustach danie serwowane głównie na śniadanie. Pancakes'y przeważają w wersji na słodko, jako deser, a w Polsce myślę, że nieraz wystąpią na
stole jako smaczny i szybki obiad.
135 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia½ łyżeczki
soli2 łyżki
cukru pudru130 ml
mleka1 duże
jajko (roztrzepane)2 łyżki roztopionego
masła + dodatkowo do smażenia
Mąkę, proszek,
cukier puder i
sól mieszamy ze sobą.
Jajko roztrzepujemy z
mlekiem i dodajemy do reszty - łączymy składniki. Na końcu dodajemy roztopione
masło - mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji.Placuszki smażymy na niewielkiej ilości
masła na złoto-brązowy kolor z obu stron (pancakes'y są gotowe do przewrócenia gdy na ich powierzchni pojawiają się pęcherzyki powietrza). Podajemy z
syropem klonowym,
miodem lub innym ulubionym dodatkiem.
*przepis pochodzi ze strony http://www.sofeminine.co.uk