Wykonanie
Ten deser chodził za mną już od dłuższego czasu. Chrupiące ciasto ptysiowe, słodko-słony karmel i nadzienie, które zachwyci najwybredniejsze
kubki smakowe.
Ciastka idealnie komponują się z delikatną i subtelną w smaku
kawą Jacobs CREMA GOLD.Składniki:ciasto parzone1 szklanka
mleka1 łyżeczka
cukruszczypta
soli125 g
masła1 szklanka
mąki pszennej4
jajkakarmel z
solą morską1 szklanka
cukru1/4 szklanki
wody3/4 szklanki
śmietany 30%1/4 kostki
masła1/3 łyżeczki
soli morskiejlody czekoladowe100 g
czekolady gorzkiej5 kostek
czekolady mlecznej300 ml
śmietany 30%40 g
cukru150 g
jogurtu naturalnegomasa z
serka mascarpone200 g
serka mascarpone1 łyżeczka
cukru waniliowego1 łyżka
cukru pudrutruskawkipłynna
czekolada50 g
czekolady gorzkiej1/4 szklanki
śmietany 30%Przygotowujemy ciasto parzone.W rondelku o grubym dnie zagotowujemy
mleko z
masłem. Gdy tłuszcz całkowicie się rozpuści, a
mleko zacznie gotować, wsypujemy przesianą przez sito
mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Podgrzewamy ciasto chwilkę na małym ogniu (dosłownie minutkę). Ciasto jest gotowe, gdy odchodzi od garnka oraz łyżki, jest lśniące, gładkie, jednolite. Pozostawiamy je do całkowitego wystudzenia.Do zimnej masy wbijamy kolejno
jajka i miksujemy całość do czasu, aż składniki ładnie się połączą. Na blaszkę wysmarowaną
masłem i wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy ciasto, formując je na kształt kulek wielkości
orzecha włoskiego. Ciasto urośnie, więc robimy kleksy w sporych odstępach. Wierzch
ciastek smarujemy rozkłóconym
jajkiem. Pieczemy ptysie w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 30 minut. W tym czasie nie otwieramy piekarnika, ani nie przesuwamy
ciastek, bo opadną. Najlepiej kontrolować je przez szybę i po upływie wyznaczonego czasu pozostawić je jeszcze w zgaszonym piekarniku do czasu, aż całkowicie wystygną. Całkowicie zimne ptysie przekrawamy wzdłuż.Przygotowujemy karmel z
solą morską.W rondelku o grubym dnie umieszczamy
cukier i
wodę. Mieszamy składniki i zagotowujemy je. W garnuszku umieszczamy termometr cukierniczy i gotujemy
syrop (nie mieszając go ani razu!) do osiągnięcia temperatury 170*C (trwa to około 10-15 minut). Gdy
syrop nabierze barwy bursztynowej zdejmujemy naczynie z ognia. Wlewamy do niego bardzo powoli
śmietanę i dokładamy
masło (uwaga! będzie pryskało i bulgotało). Nie przejmujemy się, gdy
cukier ulegnie zbryleniu - dokładnie całość mieszamy, aż uzyskamy jedwabiście gładki sos (trwa to około 5 minut). Pod sam koniec dodajemy
sól morską i ponownie całość mieszamy.Przygotowujemy
lody czekoladowe.Do rondelka o grubym dnie wkładamy połamaną
czekoladę gorzką, wlewamy
śmietanę i wsypujemy
cukier. Podgrzewamy całość na małym ogniu, aż
cukier i
czekolada się rozpuszczą. Zdejmujemy naczynie z ognia i dodajemy
jogurt. Całość odstawiamy do przestudzenia. Do zimnej masy dodajemy posiekaną
czekoladę mleczną. Dalej postępujemy zgodnie z instrukcją obsługi naszej maszynki do
lodów.Takie
lody można przygotować ręcznie. Postępujemy jak wyżej, przelewamy
lody do pojemnika plastikowego i chłodzimy w zamrażarce, od czasu do czasu mieszając.Przygotowujemy masę z
serka mascarpone.
Serek rozcieramy za pomocą miksera na puszystą pianę. Stopniowo dodajemy
cukry i łączymy składniki. Gotową masę odkładamy do lodówki.Przygotowujemy płynną
czekoladę.
Czekoladę siekamy drobno i umieszczamy w misce.
Śmietanę podgrzewamy w rondelku, a gdy zacznie wrzeć zalewamy nią
czekoladę. Mieszamy całość do czasu, aż składniki się połączą i otrzymamy jedwabiście gładką
polewę czekoladową.Składamy profiterole z
lodami czekoladowymi.Dolną część
ciastek (od środka) polewamy płynną
czekoladą. Układamy gałkę
lodów czekoladowych i górną część ptysi. Profiterole polewamy słonym karmelem.Składamy profiterole z
serkiem mascarpone.Dolną część
ciastek (od środka) polewamy płynną
czekoladą. Następnie układamy plasterki
truskawek, masę z
serka mascarpone i górną część ptysi. Profiterole polewamy słonym karmelem.