ßßß

Wierzch babeczek stanowi masa czekoladowa na bazie delikatnej, puszystej kremówki, aksamitnego serka mascarpone oraz Nutelli.Ciasto:165 g masła170 g czekolady gorzkiej3 jajkaniepełna szklanka cukrucukier waniliowy
3/4 szklanki mąki pszennej1/2 łyżeczki soliok. 100 g Nutelliok. 30 g orzechów laskowych (całych)Krem:150 ml śmietany kremówki 30% (schłodzonej)125 g serka mascarponegorzka czekolada (100g)150 g Nutelli
pralinki Ferrero Rocher lub kolejne ok. 50 g orzechów laskowychCiasto:Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej - studzimy.Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie łączymy z ostudzoną i rozpuszczoną czekoladą.Następnie dodajemy mąkę oraz sól i wszystko dokładnie mieszamy.Przygotowaną masę wlewamy do wysmarowanych tłuszczem foremek (lub papilotek) do ok. 2/3 powierzchni. Następnie na środek każdej z nich wykładamy ok. łyżeczkę Nutelli i "wbijamy" do każdej po jednym całym orzechu laskowym.Babeczki umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 170 stopni i pieczemy ok. 10-15 minut. Studzimy.Krem:Połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej - studzimy do momentu, aż czekolada całkowicie ostygnie, jednak nadal pozostanie płynna.
Kremówkę ubijamy na sztywno, a następnie partiami dodajemy mascarpone, czekoladę oraz Nutellę i miksujemy do otrzymania gładkiej may (pamiętajmy, że kremówki, oraz masy na jej bazie nie można zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się masło).Na upieczone babeczki wykładamy po ok. łyżce kremu i wygładzamy za pomocą noża lub szpatułki (można również użyć szprycy).Na wierzch każdej babeczki możemy wyłożyć po jednej pralince Ferrero Rocher lub posypać orzechami laskowymi i polać sosem czekoladowym.








