Wykonanie
Babeczki Ferrero Rocher to muffinki z mocno
czekoladowym ciastem stworzonym na wzór brownies, którego środek stanowi przepyszny krem Nutella, a
serce tworzy
orzech laskowy.
Wierzch babeczek stanowi masa czekoladowa na bazie delikatnej, puszystej kremówki, aksamitnego
serka mascarpone oraz Nutelli.
Ciasto:
165 g
masła170 g
czekolady gorzkiej3
jajkaniepełna szklanka
cukrucukier waniliowy3/4 szklanki
mąki pszennej1/2 łyżeczki
soliok. 100 g Nutelli
ok. 30 g
orzechów laskowych (całych)
Krem:
150 ml
śmietany kremówki 30% (schłodzonej)
125 g
serka mascarponegorzka czekolada (100g)
150 g Nutelli
pralinki Ferrero Rocher lub kolejne ok. 50 g
orzechów laskowychCiasto:
Masło i
czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej - studzimy.
Jajka ucieramy z
cukrem i
cukrem waniliowym, a następnie łączymy z ostudzoną i rozpuszczoną
czekoladą.
Następnie dodajemy
mąkę oraz
sól i wszystko dokładnie mieszamy.
Przygotowaną masę wlewamy do wysmarowanych tłuszczem foremek (lub papilotek) do ok. 2/3 powierzchni. Następnie na środek każdej z nich wykładamy ok. łyżeczkę Nutelli i "wbijamy" do każdej po jednym całym
orzechu laskowym.
Babeczki umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 170 stopni i pieczemy ok. 10-15 minut. Studzimy.
Krem:
Połamaną
czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej - studzimy do momentu, aż
czekolada całkowicie ostygnie, jednak nadal pozostanie płynna.
Kremówkę ubijamy na sztywno, a następnie partiami dodajemy
mascarpone,
czekoladę oraz Nutellę i miksujemy do otrzymania gładkiej may (pamiętajmy, że kremówki, oraz masy na jej bazie nie można zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się
masło).
Na upieczone babeczki wykładamy po ok. łyżce kremu i wygładzamy za pomocą noża lub szpatułki (można również użyć szprycy).
Na wierzch każdej babeczki możemy wyłożyć po jednej pralince Ferrero Rocher lub posypać
orzechami laskowymi i polać sosem
czekoladowym.