Wykonanie
Babeczki Ferrero Rocher to muffinki z mocno
czekoladowym ciastem stworzonym na wzór brownies, którego środek stanowi przepyszny krem Nutella, a
serce tworzy
orzech laskowy.
Wierzch babeczek stanowi masa czekoladowa na bazie delikatnej, puszystej kremówki, aksamitnego
serka mascarpone oraz Nutelli.Ciasto:165 g
masła170 g
czekolady gorzkiej3
jajkaniepełna szklanka
cukrucukier waniliowy3/4 szklanki
mąki pszennej1/2 łyżeczki
soliok. 100 g Nutelliok. 30 g
orzechów laskowych (całych)Krem:150 ml
śmietany kremówki 30% (schłodzonej)125 g
serka mascarponegorzka czekolada (100g)150 g Nutelli
pralinki Ferrero Rocher lub kolejne ok. 50 g
orzechów laskowychCiasto:
Masło i
czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej - studzimy.
Jajka ucieramy z
cukrem i
cukrem waniliowym, a następnie łączymy z ostudzoną i rozpuszczoną
czekoladą.Następnie dodajemy
mąkę oraz
sól i wszystko dokładnie mieszamy.Przygotowaną masę wlewamy do wysmarowanych tłuszczem foremek (lub papilotek) do ok. 2/3 powierzchni. Następnie na środek każdej z nich wykładamy ok. łyżeczkę Nutelli i "wbijamy" do każdej po jednym całym
orzechu laskowym.Babeczki umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 170 stopni i pieczemy ok. 10-15 minut. Studzimy.Krem:Połamaną
czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej - studzimy do momentu, aż
czekolada całkowicie ostygnie, jednak nadal pozostanie płynna.
Kremówkę ubijamy na sztywno, a następnie partiami dodajemy
mascarpone,
czekoladę oraz Nutellę i miksujemy do otrzymania gładkiej may (pamiętajmy, że kremówki, oraz masy na jej bazie nie można zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się
masło).Na upieczone babeczki wykładamy po ok. łyżce kremu i wygładzamy za pomocą noża lub szpatułki (można również użyć szprycy).Na wierzch każdej babeczki możemy wyłożyć po jednej pralince Ferrero Rocher lub posypać
orzechami laskowymi i polać sosem
czekoladowym.