Wykonanie
Składniki200 g
masła200 g
gorzkiej czekolady 70%4
jajka240 g drobnego
cukru10 g
cukru waniliowego130 g
mąki pszennej1/4 łyżeczki
soli85 g
mlecznej czekoladyBeza włoska3
białka, z
jajek L, w temperaturze pokojowej225 g
cukru, drobnego (195 g + 30 g)45 ml
wodyWykonanieBrownieskładniki dobrze by były w temperaturze pokojowej – szczególnie
jajka w garnuszku, na małym ogniu rozpuścić
masło. Zdjąć z ognia i dorzucić połamaną na małe kawałki lub posiekaną
czekoladę. Zostawić do całkowitego rozpuszczenia. Od czasu do czasu zamieszać i zostawić do przestudzenia w misce umieścić
jajka wraz z
cukrem i
cukrem waniliowym i roztrzepać lekko rózgądo
jajek wlać przestudzone
masło z
czekoladą i z grubsza wymieszać. następnie dodać przesianą
mąkę oraz
sól i znów z grubsza wymieszaćgrubo posiekana
czekoladę mleczną dorzucić do ciasta i wmieszaćciasto wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczeniapiec w 170°C przez 25 do 30 minut – aż brownie urośnie. Po wyjęciu z piekarnika opadnie, ale tak ma byćcałkowicie wystudzić
Beza włoska45 ml
wody z 195 g
cukru umieścić w garnuszku z grubym dnem i gotować aż do uzyskania
syropu o temperaturze dokładnie 120ºC. Najlepiej kontrolować to termometrem cukierniczym. Jeśli go nie mamy, to czekamy do momentu aż na powierzchni
syropu zaczną pojawiać się duże bąble i będzie widać, że struktura
syropu jest gęsta. Wtedy dodatkowo można upewnić się próbą „nitki” – nabrać trochę
syropu na łyżkę i gdy lekko przestygnie to wziąć go
między dwa palce (uważać by się nie oparzyć!) i przy stykaniu i odrywaniu palców
między nimi powinna się tworzyć nitka, która będzie zastygać pod koniec gotowania
syropu zacząć ubijać
białka. Gdy zaczną być sztywne, dodać po łyżeczce 30 g
cukru. Następnie, gdy
syrop będzie miał odpowiednią temperaturę, to zacząć go powoli dolewać do ubijanych
białek, ubijając na maksymalnych obrotach miksera. Miksować całość kilka minut, aż
beza osiągnie temperaturę pokojową i będzie wyraźnie gęstatak przygotowaną
bezę wyłożyć na brownie, rozprowadzić i zrobić łyżką ozdobne „wyniesienia”. Następnie, za pomocą palnika, przyrumienić
bezę z wierzchu