Wykonanie
Polecam eklerki - idealne na właśnie trwający karnawał. Ekler to podłużne
ciastko z parzonego ciasta, po upieczeniu przekrojone na pół i wypełnione kremem lub
bitą śmietaną.Po raz pierwszy zmierzyłam się z
ciastem parzonym i sama nie wiem
czemu nigdy wcześniej nawet nie próbowałam. Pewnie dostojnie puszące się ptysie (ptysie i eklerki to to samo ciasto) w cukierniach sugerowły, że to prawdziwy cukierniczy majstersztik. A to jedno z najprostszych ciast. Nie zrobisz zakalca, składniki się nie zwarzą, naprawdę trudno je zepsuć.Eklerki upiekłam z
mąki orkiszowej, a tradycyjny krem budyniowy zastąpiłam
mascarpone z dulce de leche. Nie ma prostszego kremu do przygotowania, a smak rewelacyjny! Wierzchy dodatkowo oblane
czekoladą - po prostu "niebo w gębie". Bardzo, bardzo polecam!Składniki na ciasto (około 30 sztuk):
125 g
mąki pszennej80 g
masła250 g
wody4-6
jajek1 łyźeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cukru waniliowegoSkładniki na krem:300 g
mascarpone150 g płynnego dulce de lecheSkładniki na polewę4 łyżki
śmietany kremówki60 g
gorzkiej czekoladyWykonanie:
wodę zagotować ze szczyptą
soli i
masłem, zmniejszyć ogień - dodać
mąkę i dokładnie przy pomocy drewnianej łyżki wymieszać . Mieszać, aż masa zbije się w kulę i będzie jednorodna i gładka. Odstawić do przestudzeniado przestygniętej (ale nie zimnej) masy wbijać po 1
jajku i dokładnie wyrabiać (mieszałam mikserem). Następne
jajko dodawać dopiero wtedy, gdy pierwsze dokładnie połączy się z masą. Dodać
proszek do pieczeniaciasto umieścić w rękawie cukierniczym z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia 8-10 cm paski ciasta zachowując odstępy, bo ciasto urośnie podczas pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 `C (lekko zaparować) i piec 20-25 minut na złoty kolor. Podczas pieczenia nie otwierać piekarnika, bo ciasto opadnie. Jeszcze ciepłe eklerki przeciąć wzdłuż na półzagotować w rondelku
śmietanę kremówkę, dodać połamaną
czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Zanurzać w
czekoladzie czapeczki eklerków (użyłam wykałaczki) i odstawiać na kratkę do wyschnięcia
serek mascarpone umieścić w misce, dodać płynne dulce de leche i miksować kilka minut do otrzymania puszystej masy na dolną część eklerka nakładać za pomocą rękawa cukierniczego zakończonego gwiazdką krem, przykryć
czekoladową czapeczką. Gotowe!ŻYCZĘ SMACZNEGO !Uwagi: Płynne dulce de leche - użyłam z puszki Nestle "Milch Mädchen". Jeśli używasz kremu
krówkowego musisz go najpierw upłynnić. Zagotować krem z puszki ze
śmietana kremówką cały czas mieszając, aż będzie idealnie gładki i płynny