ßßß
150 g czekolady gorzkiej1 łyżka kakao3 jajka150 g mąki pszennej200 g kremowego serka/stracchino/100 g masła100 g cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia150- 200 g truskawekzapach waniliowy/lub inny dowolny/ na polewę:100 g białej czekolady80 g śmietanki kremówki50 g serka mascarponeWykonanie:-Rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę gorzką.-Masło utrzeć/w mikserze/z cukrem, dodawać po jednym jajku ,a następnie stopniowo po trochę sera.- Połączyć masę z ostudzoną czekoladą- wciąż ucierając.Na koniec dodać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać, dodać pokrojone truskawki.Ciasto piec w foremce keksowej/wysmarować dokładnie masłem/ ok.45 min w temp.160- 170 st .-Przygotować polewę: śmietanę mocno podgrzać, a następnie dodać do niej kawałki białej czekolady.-Wystudzić i połączyć z serkiem mascarpone.-Polewę wstawić do lodówki aby stężała.-Wystudzone ciasto polać tężejącą białą polewą /jest dość miękka/.