ßßß
Czas przygotowania: 30 minut + 15 minut pieczenia + czas na chłodzenieIlośc porcji: 12Składniki na ciasto:4 jajka
100g drobnego cukru100g mąki pszennej3/4 łyżeczki proszku do pieczenia4 łyżki kakao50g startej gorzkiej czekolady16g cukru waniliowegoSkładniki na krem:250g serka mascarpone5 łyżek nutelliSkładniki na polowę:100g gorzkiej lub mlecznej czekolady30 g masłaMy posypałyśmy z wierzchu jeszcze wiórkami kokosowymi.Na początku oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie partiami dosypujemy cukier (my rozkładamy dodawanie na 3 porcje) i nadal ubijamy. Do tego dokładamy żółtka, nie przestając ubijać. Na koniec, do powstałej masy, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i startą czekolade. Delikatnie mieszamy dużą łyżką lub łopatką. Nie używamy miksera, by ciasto zachowało swoją puszystość. Mase przekładamy do wyłożonej papierem formy do pieczeni. Pieczemy ok 12-15 minut w 180 stopniach. W czasie pieczenia przygotowujemy ręcznik kuchenny, który rozkładamy na stole i posypujemy lekko cukrem waniliowym. Ciasto po upieczeniu przekładamy do góry nogami na ręcznik kuchenny, zdejmujemy papier i zawijamy roladę wzdłuż krótszego boku. Czekamy ok 10-15 minut do lekkiego ostygnięcia.Podczas czekania możemy przygotować krem, wystarczy zmiksować serek z nutellą.Lekko ostudzoną roladę delikatnie rozwijamy, zdejmujemy z ręczniczka, smarujemy kremem i znów zawijamy. Wkładamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem nakładamy polewę: masło z czekoladą rozpuszczamy w kąpieli wodnej, cały czas miesając. Następnie łopatką nakładamy do roladę. My posypałyśmy jeszcze z wierzchu wiórkami kokosowymi, które są miłym kontrastem dla intensywnego smaku kremu z nutelli. Smacznego!

Pomysł zaczerpnięty ze strony www.mojewypieki.com