ßßß Cookit - przepis na Masło rozpuścić z czekoladą na najmniejszym palniku, mieszając.

Masło rozpuścić z czekoladą na najmniejszym palniku, mieszając.

nazwa

Wykonanie

Rolada czekoladowa od razu przyszła mi na myśl, gdy usłyszałam o Czekoladowym Weekendzie. Od dawna nosiłam się z zamiarem umieszczenia jej na blogu, bo przepis jest znakomity. Ciasto jest proste do wykonania, dodatkowo sprężyste i nie łamie się podczas zwijania. W 'Koncercie Życzeń' prosiliście o roladę z bitą śmietaną, jednak ja dla urozmaicenia zastąpiłam kremówkę pysznym kremem z nutelli, który może również służyć do przekładania tortów. Polecam!
Składniki:
4 jajka
100 g drobnego cukru do wypieków
100 g mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
50 g gorzkiej czekolady, startej
16 g cukru wanilinowego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, ubijając. Partiami wlewać żółtka i nadal ubijać. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i wsypać startą czekoladę. Wymieszać delikatnie, by piana nie opadła.
Przygotować ręczniczek kuchenny, posypać lekko cukrem wanilinowym. Płaską formę o wymiarach 28 x 42 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę, wyrównać.
Piec około 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC. Natychmiast po upieczeniu ciasto przełożyć na ręcznik papierem do góry. Zerwać powoli papier, a roladę z ręczniczkiem zwinąć, wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić w takiej formie do ostudzenia.
Uwaga: nie czekamy, aż rolada wystygnie, robimy wszystko na gorąco.
Składniki na krem:
250 g serka mascarpone
5 łyżek nutelli
Składniki delikatnie i krótko zmiksować.
Składniki na polewę:
100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
30 g masła
Ostudzoną roladę rozwinąć, usunąć ręczniczek. Natychmiast posmarować nadzieniem z serka mascarpone, z powrotem zawinąć. Włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem polać polewą.
Smacznego :)
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/rolada-czekoladowa-z-kremem-z-nutelli