Wykonanie
Miękkie, smaczne, bezproblemowe. Ciasto
kokosowe na
kakaowym biszkopcie, z pyszną
polewą czekoladowa.Składniki na
biszkopt:5
jajek1 niepełna szklanka
mąki pszennejpół szklanki drobnego
cukru do wypieków2 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa kokosowa:500 ml
mlekapół szklanki
cukru200 g
masła250 g
wiórków kokosowych16 g
cukru wanilinowegoPolewa czekoladowa:100 g
czekolady mlecznej100 g
czekolady gorzkiej125 g
masłaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę,
kakao,
proszek do pieczenia - przesiać.
Białka ubić na sztywno, pod sam koniec ubijania dodając
cukier. Dodawać
żółtka, jedno po drugim i nadal ubijać. Na koniec dodać
mąkę,
proszek do pieczenia i
kakao. Delikatnie wymieszać szpatułką.Ciasto przelać do wysmarowanej
masłem i wyłożonej papierem prostokątnej blachy o wymiarach 20 x 35 cm i piec w temperaturze 175ºC przez około 30 minut. Ostudzony
biszkopt można nasączyć mocną
herbatą.
Mleko zagotować z
cukrem i
cukrem wanilinowym. Następnie wsypać
kokos i gotować do zgęstnienia masy (około 20 minut). Do gorącej masy należy dodać
masło, i od czasu do czasu mieszać łyżką masę, aby
masło się rozpuściło. Masę
kokosową ostudzić i wyłożyć na
biszkopt.
Czekoladę połamać, dodać
masło i całość podgrzewać na parze, aż składniki się połączą. Gotową polewą polać ciasto.Ciasto należy schłodzić w lodówce, by zgęstniało i umożliwiło krojenie.Smacznego :-).Z przepisu Anulii (galeria potraw gazety.pl).