ßßß
Miękkie, smaczne, bezproblemowe. Ciasto kokosowe na kakaowym biszkopcie, z pyszną polewą czekoladowa.Składniki na biszkopt:5 jajek1 niepełna szklanka mąki pszennejpół szklanki drobnego cukru do wypieków2 łyżki kakao1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa kokosowa:500 ml mlekapół szklanki cukru200 g masła250 g wiórków kokosowych16 g cukru wanilinowegoPolewa czekoladowa:100 g czekolady mlecznej100 g czekolady gorzkiej125 g masłaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia - przesiać.Białka ubić na sztywno, pod sam koniec ubijania dodając cukier. Dodawać żółtka, jedno po drugim i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać szpatułką.Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem prostokątnej blachy o wymiarach 20 x 35 cm i piec w temperaturze 175ºC przez około 30 minut. Ostudzony biszkopt można nasączyć mocną herbatą.Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie wsypać kokos i gotować do zgęstnienia masy (około 20 minut). Do gorącej masy należy dodać masło, i od czasu do czasu mieszać łyżką masę, aby masło się rozpuściło. Masę kokosową ostudzić i wyłożyć na biszkopt.Czekoladę połamać, dodać masło i całość podgrzewać na parze, aż składniki się połączą. Gotową polewą polać ciasto.Ciasto należy schłodzić w lodówce, by zgęstniało i umożliwiło krojenie.Smacznego :-).Z przepisu Anulii (galeria potraw gazety.pl).