Wykonanie
Miękka i pyszna masa kokosowa oblana
czekoladą...tak kuszący batonik bounty możemy też zrobić w domu. I jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Ja zrobiłam w formie krajanki, ale bez problemu możemy pokroić ciasto na kawałki i zanurzyć całe w
czekoladzie by powstały pojedyncze batoniki. Wielbiciele
kokosu i
czekolady będą zachwyceni. Źródło ./foremka 22x22cm/spód :80 g
gorzkiej czekolady80 g miękkiego
masła70 g
cukru1
jajko150 g
mąki pszennej2 łyżki
kakaoPiekarnik nagrzać do 180°C.
Czekoladę stopić w kąpieli
wodnej (na dno garnka wlewamy
wodę, na garnek kładziemy miskę z kawałkami
czekolady; gotujemy
wodę i rozpuszczamy
czekoladę).
Masło zmiksować z
cukrem. Dodać roztopioną
czekoladę, zmiksować. Dodać
jajko oraz po trochu
mąkę wymieszaną z
kakao. Zmiksować na gładką masę.Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wykładamy równomiernie masę
czekoladową (jeśli ciężko będzie nam rozłożyć, bo jest dość gęsta, to możemy zmoczyć chłodną
wodą palce lub łyżkę i wtedy ciasto nie
bezie nam się lepić). Pieczemy przez ok. 15 minut.masa kokosowa:225 g
wiórków kokosowych (jeśli mamy opakowanie 200 g, to też wystarczy)1 puszka
mleka słodzonego skondensowanego (395g)2
jajkaJajka mieszamy z
mlekiem a następnie dodajemy wiórki. Mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Wykładamy na upieczony spód. Wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut. Warto po jakimś czasie przykryć wierzch ciasta papierem, by się zanadto nie przyrumieniło. Studzimy.wierzch :70 g
masła150 g
czekolady deserowej100 g
czekolady mlecznejMasło rozpuścić w garnku. Zmniejszyć ogień i dodać
czekoladę połamaną na kawałki. Wymieszać, aż powstanie gładka masa. Rozłożyć na wystudzonym cieście. Włożyć lodówki na 30 minut.