ßßß Cookit - przepis na Domowe bounty

Domowe bounty

nazwa

Wykonanie

Miękka i pyszna masa kokosowa oblana czekoladą...tak kuszący batonik bounty możemy też zrobić w domu. I jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Ja zrobiłam w formie krajanki, ale bez problemu możemy pokroić ciasto na kawałki i zanurzyć całe w czekoladzie by powstały pojedyncze batoniki. Wielbiciele kokosu i czekolady będą zachwyceni. Źródło .
/foremka 22x22cm/
spód :
80 g gorzkiej czekolady
80 g miękkiego masła
70 g cukru
1 jajko
150 g mąki pszennej
2 łyżki kakao
Piekarnik nagrzać do 180°C.
Czekoladę stopić w kąpieli wodnej (na dno garnka wlewamy wodę, na garnek kładziemy miskę z kawałkami czekolady; gotujemy wodę i rozpuszczamy czekoladę). Masło zmiksować z cukrem. Dodać roztopioną czekoladę, zmiksować. Dodać jajko oraz po trochu mąkę wymieszaną z kakao. Zmiksować na gładką masę.
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wykładamy równomiernie masę czekoladową (jeśli ciężko będzie nam rozłożyć, bo jest dość gęsta, to możemy zmoczyć chłodną wodą palce lub łyżkę i wtedy ciasto nie bezie nam się lepić). Pieczemy przez ok. 15 minut.
masa kokosowa:
225 g wiórków kokosowych (jeśli mamy opakowanie 200 g, to też wystarczy)
1 puszka mleka słodzonego skondensowanego (395g)
2 jajka
Jajka mieszamy z mlekiem a następnie dodajemy wiórki. Mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Wykładamy na upieczony spód. Wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut. Warto po jakimś czasie przykryć wierzch ciasta papierem, by się zanadto nie przyrumieniło. Studzimy.
wierzch :
70 g masła
150 g czekolady deserowej
100 g czekolady mlecznej
Masło rozpuścić w garnku. Zmniejszyć ogień i dodać czekoladę połamaną na kawałki. Wymieszać, aż powstanie gładka masa. Rozłożyć na wystudzonym cieście. Włożyć lodówki na 30 minut.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2014/06/Domowe-bounty.html