Z pewnością najlepsza babka czekoladowa, jaką jadłam. Zdecydowanie polecam :-).Składniki:120 g gorzkiej czekolady3 łyżki mleka150 g masła150 g drobnego cukru do wypieków3 jajka200 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka kakaoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek do pieczenia, kakao - przesiać, odłożyć.Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszysty i jasny krem. Dodawać po 1 jajku, stale ucierając. Na koniec wlać przestudzoną czekoladę i zmiksować.Mąkę, proszek do pieczenia i kakao wymieszać i dodać do ciasta. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do formy keksowej (ja piekłam w tortownicy z kominkiem o średnicy 22 cm). Piec około 30 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.Wystudzić.Czekoladowa glazura:100 g gorzkiej czekolady1 łyżka masłaUpieczoną babkę polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z łyżką masła i odrobiną mleka.Smacznego :-).Z przepisu Komarki.