Wykonanie
Kolejny smak mojego dzieciństwa. Szybkie, smaczne i na dodatek dziecinnie proste ciasto
kakaowe. Serdecznie zapraszam na Murzynka;)
Składniki:2 szklanki
maki pszennej1,5 szklanki
cukru drobnego do wypieków0,5 szklanki
mleka3 łyżki
kakao2
jajkakostka
masła2 łyżeczki
proszku do pieczeniaWykonanie:
Masło rozpuścić, ostudzić.W misce ucieramy rozpuszczone
masło z
cukrem. Następnie dodajemy 3 łyżki
kakao i mieszamy tylko do połączenia się składników. Kolejno dodajemy przesianą
mąkę i
proszek do pieczenia, mieszamy. Następnie dodajemy pół szklanki
mleka i mieszamy masę aż składniki się połączą. Kolejno dodajemy po jednym
jajku, po każdym z nich miksujemy masę. Gotową masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy prze 55-60 minut w temperaturze 190 stopni bez termoobiegu.