Wykonanie
            Ponieważ jestem wierną fanką 
kakao i 
czekolady jest to jedno z moich ulubionych ciast, a w dodatku jest mało skomplikowane w wykonaniu.

Składniki:- 3 szklanki 
mąki pszennej,- kostka 
masła,- szklanka 
mleka,- 1,5 szklanki 
cukru,- 4 
jaja,- 3 łyżki 
kakao,- 2 łyżeczki 
proszku do pieczenia,- wysoki garnek, miska, szklanka, mikser

Wykonanie:1. 
Mleko wlewam do wysokiego garnka i podgrzewam.2. W 
mleku rozpuszczam 
masło, 
cukier i 
kakao, a następnie studzę. Odlewam ok. szklanki 
mleczno-
kakaowej mikstury, a użyjemy ją jeszcze po upieczeniu ciasta.3. do ostudzonej mikstury dodaję 
mąkę i 
proszek do pieczenia i miksuję.4. 
Jaja - oddzielam 
żółtka od 
białek. 
Żółtka wrzucam do ciasta, a 
białka ubijam na sztywną pianę.5. 
Białkową pianę wrzucam do ciasta, dokładnie miksuję, a następnie przelewam do blachy.6. Piekę ok. 50 min. w piekarniku nagrzanym do ok. 180 st. C.7. Wystudzone ciasto oblewam 
mleczno-
kakaową miksturą, którą wcześniej odlałam do szklanki.