Wykonanie
Ponieważ jestem wierną fanką
kakao i
czekolady jest to jedno z moich ulubionych ciast, a w dodatku jest mało skomplikowane w wykonaniu.
Składniki:- 3 szklanki
mąki pszennej,- kostka
masła,- szklanka
mleka,- 1,5 szklanki
cukru,- 4
jaja,- 3 łyżki
kakao,- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia,- wysoki garnek, miska, szklanka, mikser
Wykonanie:1.
Mleko wlewam do wysokiego garnka i podgrzewam.2. W
mleku rozpuszczam
masło,
cukier i
kakao, a następnie studzę. Odlewam ok. szklanki
mleczno-
kakaowej mikstury, a użyjemy ją jeszcze po upieczeniu ciasta.3. do ostudzonej mikstury dodaję
mąkę i
proszek do pieczenia i miksuję.4.
Jaja - oddzielam
żółtka od
białek.
Żółtka wrzucam do ciasta, a
białka ubijam na sztywną pianę.5.
Białkową pianę wrzucam do ciasta, dokładnie miksuję, a następnie przelewam do blachy.6. Piekę ok. 50 min. w piekarniku nagrzanym do ok. 180 st. C.7. Wystudzone ciasto oblewam
mleczno-
kakaową miksturą, którą wcześniej odlałam do szklanki.