ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe z polewą z gorzkiej czekolady

Ciasto czekoladowe z polewą z gorzkiej czekolady

nazwa

Wykonanie

Dawno nic nie publikowałam bo mam masę pracy poza blogowej i po prostu się nie wyrabiam. Mam jednak w zapasie mnóstwo pomysłów już zrealizowanych i jak znajdę chwilkę wrzucę je z przepisem na bloga. Dzisiaj pora na ciasto czekoladowe, które chodziło za mną już od pewnego czasu. Wczoraj znalazłam chwilkę i w dosłownie 20 minut pomieszałam w misce i oto ono.
Osobiście nie jestem fanką ciężkich czekoladowych ciast w przeciwieństwie do mojego małżonka. Ponoć większość facetów tak ma. Niemniej jednak co jakiś czas takie ciasto czekoladowe pojawiaja się w naszym domu i ku mojemu zdziwieniu dość szybko znika. Przy ich przygotowaniu staram się używać jedynie czekolady i nie dodaję kakao. Wydaje mi się, że idąc w kierunku amerykańskiego brownie lepiej mi one wychodzą i są dłużej świeże.
To ciasto czekoladowe jest niewielkich rozmiarów. Przygotowane w tortownicy o średnicy 20 cm. W tej powierzchni zmieściły się dwie tabliczki gorzkiej czekolady. Wyczytałam ostatnio, że jej jedzenie jest zdrowe i wpływa korzystnie na nasze serce i układ krążenia. Można więc powiedzieć, że wcinając ciasta stajemy się zdrowsi. No cóż… psychicznie na pewno.
Składniki na ciasto:
tabliczka (100g) gorzkiej czekolady min 72% kakao
150g mąki pszennej tortowej
150g cukru
2 jajka
120ml mleka 3,2%
80g masła 82%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka ubijamy z cukrem na najwyższych obrotach miksera. Powinna ubić się puszysta piana ale nie tak sztywna jak z samych białek. Zmniejszamy obroty miksera do minimum.
Masło rozpuszczamy w rondelku razem z czekoladą. Trzeba uważać aby nie przypalić. Wyłączamy gaz i wlewamy mleko. Przy pomocy trzepaczki dobrze mieszamy aby uzyskać jednolity kolor. Dolewamy cienkim strumieniem do ubitych jajek. Cały czas miksujemy na małych obrotach.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dosypujemy po łyżce do miksującej się masy. Gdy wszystkie składniki się połączą przelewamy całość do wyłożonej papierem tortownicy.
Pieczemy przez 40 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach.
Składniki na polewę czekoladową:
100g gorzkiej czekolady
40g masła
Oba składniki rozpuszczamy w rondelku. Dobrze mieszamy przy użyciu rózgi i jeszcze ciepłą wylewamy na lekko przestudzone ciasto.
Inspiarację znalazłam na blogu kwestiasmaku
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/ciasto-czekoladowe-z-polewa-z-gorzkiej-czekolady