Wykonanie
Dawno nic nie publikowałam bo mam masę pracy poza blogowej i po prostu się nie wyrabiam. Mam jednak w zapasie mnóstwo pomysłów już zrealizowanych i jak znajdę chwilkę wrzucę je z przepisem na bloga. Dzisiaj
pora na ciasto
czekoladowe, które chodziło za mną już od pewnego czasu. Wczoraj znalazłam chwilkę i w dosłownie 20 minut pomieszałam w misce i oto ono.Osobiście nie jestem fanką ciężkich
czekoladowych ciast w przeciwieństwie do mojego małżonka. Ponoć większość facetów tak ma. Niemniej jednak co jakiś czas takie ciasto
czekoladowe pojawiaja się w naszym domu i ku mojemu zdziwieniu dość szybko znika. Przy ich przygotowaniu staram się używać jedynie
czekolady i nie dodaję
kakao. Wydaje mi się, że idąc w kierunku amerykańskiego brownie lepiej mi one wychodzą i są dłużej świeże.
To ciasto
czekoladowe jest niewielkich rozmiarów. Przygotowane w tortownicy o średnicy 20 cm. W tej powierzchni zmieściły się dwie tabliczki
gorzkiej czekolady. Wyczytałam ostatnio, że jej jedzenie jest zdrowe i wpływa korzystnie na nasze
serce i układ krążenia. Można więc powiedzieć, że wcinając ciasta stajemy się zdrowsi. No cóż… psychicznie na pewno.
Składniki na ciasto:tabliczka (100g)
gorzkiej czekolady min 72%
kakao150g
mąki pszennej tortowej150g
cukru2
jajka120ml
mleka 3,2%80g
masła 82%1 łyżeczka
proszku do pieczeniaJajka ubijamy z
cukrem na najwyższych obrotach miksera. Powinna ubić się puszysta piana ale nie tak sztywna jak z samych
białek. Zmniejszamy obroty miksera do minimum.
Masło rozpuszczamy w rondelku razem z
czekoladą. Trzeba uważać aby nie przypalić. Wyłączamy gaz i wlewamy
mleko. Przy pomocy trzepaczki dobrze mieszamy aby uzyskać jednolity kolor. Dolewamy cienkim strumieniem do ubitych
jajek. Cały czas miksujemy na małych obrotach.
Mąkę przesiewamy z
proszkiem do pieczenia. Dosypujemy po łyżce do miksującej się masy. Gdy wszystkie składniki się połączą przelewamy całość do wyłożonej papierem tortownicy.Pieczemy przez 40 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach.Składniki na
polewę czekoladową:100g
gorzkiej czekolady40g
masłaOba składniki rozpuszczamy w rondelku. Dobrze mieszamy przy użyciu rózgi i jeszcze ciepłą wylewamy na lekko przestudzone ciasto.Inspiarację znalazłam na blogu kwestiasmaku