Wykonanie
Pyszne ciasto, które powstało na prośbę dzieci - by do upieczenia babki wykorzystać jeden z ich ulubionych kremów kanapkowych. Okazało się, że równie chętnie sięgają po nią dorośli ;-). Smak nutelli nie zdominował babki, pozostaje lekko czekoladowa, delikatnie orzechowa, bardzo puszysta. W niczym nie przypomina ciężkich ciast na
maśle, a z
polewą czekoladową nie ma sobie równych... Można się w niej zakochać :-).Składniki:120 g
masła150 g nutelli5
jajek190 g drobnego
cukru do wypieków3/4 szklanki
mąki pszennej1 szklanka zmielonych
orzechów laskowych1 łyżka
kakao3 łyżeczki
proszku do pieczenia4 łyżki
mleka (60 ml)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę,
kakao i
proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.
Masło utrzeć z
cukrem na jasną i puszystą masę (mikserem lub ręcznie). Stopniowo dodawać nutellę, dalej ucierając.
Białka oddzielić od
żółtek.
Żółtka wbijać po kolei do masy i nadal ucierać. Dodać przesianą
mąkę,
kakao, zmielone
orzechy,
proszek do pieczenia,
mleko. Wymieszać szpatułką do połączenia się składników.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy szpatułką.Masę przelać do natłuszczonej i oprószonej
mąką pszenną formy z kominkiem o średnicy 24 cm.Piec w temperaturze 160ºC przez 20 minut, następnie temperaturę podwyższyć do 170ºC i piec kolejne 30 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić, polać
polewa czekoladową.
Polewa czekoladowa:100 g
gorzkiej czekolady, posiekanej50 g
masłaMasło roztopić w garnuszku. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną
czekoladę, odstawić na 2 minuty po czym wymieszać do jej roztopienia.Smacznego :-).