ßßß
Pyszne ciasto, które powstało na prośbę dzieci - by do upieczenia babki wykorzystać jeden z ich ulubionych kremów kanapkowych. Okazało się, że równie chętnie sięgają po nią dorośli ;-). Smak nutelli nie zdominował babki, pozostaje lekko czekoladowa, delikatnie orzechowa, bardzo puszysta. W niczym nie przypomina ciężkich ciast na maśle, a z polewą czekoladową nie ma sobie równych... Można się w niej zakochać :-).Składniki:120 g masła150 g nutelli5 jajek190 g drobnego cukru do wypieków3/4 szklanki mąki pszennej1 szklanka zmielonych orzechów laskowych1 łyżka kakao3 łyżeczki proszku do pieczenia4 łyżki mleka (60 ml)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę (mikserem lub ręcznie). Stopniowo dodawać nutellę, dalej ucierając. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wbijać po kolei do masy i nadal ucierać. Dodać przesianą mąkę, kakao, zmielone orzechy, proszek do pieczenia, mleko. Wymieszać szpatułką do połączenia się składników.Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy szpatułką.Masę przelać do natłuszczonej i oprószonej mąką pszenną formy z kominkiem o średnicy 24 cm.Piec w temperaturze 160ºC przez 20 minut, następnie temperaturę podwyższyć do 170ºC i piec kolejne 30 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić, polać polewa czekoladową.Polewa czekoladowa:100 g gorzkiej czekolady, posiekanej50 g masłaMasło roztopić w garnuszku. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty po czym wymieszać do jej roztopienia.Smacznego :-).