ßßß Cookit - przepis na Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól oraz cukier wymieszaj dokładnie w dużej misie. Wmieszaj posiekane orzechy i czekoladę.

Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól oraz cukier wymieszaj dokładnie w dużej misie. Wmieszaj posiekane orzechy i czekoladę.

nazwa

Wykonanie

Weekend pełen wrażeń tak nas wszystkich zaabsorbował, że dopiero dziś przewróciłam kartkę w kalendarzu. Nie do wiary, że już grudzień! Wydaje mi się, że jeszcze nie tak dawno chodziliśmy w krótkich spodenkach, a już trzeba wyciągać z szafy czapki i szaliki. Wiem, że w Polsce już zima zadomowiła się już dobrą chwilę temu, ale tu w Irlandii jakoś zawsze mnie zaskakuje ;)
Skoro już grudzień, ugięłam się i wyciągnęłam ze schowka pudła ze świątecznymi dekoracjami. Na choinkę co prawda nawet dla mnie jeszcze ciut zbyt wcześnie, ale udekorowałyśmy już salon i kuchnię światełkami, girlandami i kilkoma gwiazdkowymi ornamentami. Zuzia nie może się nacieszyć :))
Tak mile spędzony poranek nie mógł się oczywiście skończyć inaczej, niż tylko małą ucztą (słodką oczywiście ;), więc jeszcze przed południem zajadałyśmy z Zuzanką czekoladowe muffinki z orzechami laskowymi, popijając je zimnym mlekiem :)
Przepis na te muffiny znalazłam w „1000 recipes. Baking”. W oryginale miay z niego powstać takie śliczne malutkie bochenki, ale że nie miałam foremek na nie, trafiły do niezawodnej formy na muffiny. Zmieniłam nieco przepis, wymieszałam co trzeba i gotowe :)
Muffiny są mocno czekoladowe (zdecydowanie dla wielbicieli czekolady), z przyjemnym posmakiem orzechów laskowych. Mają dość zwartą konsystencję, więc trudno je nazwać puszystymi, przypominają raczej ciężkie ciasto ucierane. Dlatego właśnie, moim zdaniem, najlepiej smakują ze szklaneczką mleka lub kubkiem kakao.
Polecam :)
Składniki na około 18 muffinów:
120ml roztopionego niesolonego masła (około 115g)
150ml mleka
1 duże jajko
375g mąki pszennej
55g ciemnego kakao
3 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
200g drobnego cukru do wypieków
75g orzechów laskowych, posiekanych
110g gorzkiej czekolady 60% kakao, posiekanej
Wykonanie:
Jajko roztrzep z roztopionym masłem oraz mlekiem, aż składniki dobrze się połączą.
Do suchych składników dodaj mokre i wymieszaj tylko do połączenia (nie szkodzi, jeśli gdzieniegdzie widać będzie mąkę). Ciasto powinno być gęste, ale nie suche, więc w razie potrzeby dodaj jeszcze trochę mleka.
Masę przełóż do formy na muffiny wyłożonej papilotkami, nakładając do około 3/4 wysokości zagłębień. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 20 – 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu, wystudź na kratce.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2014/12/02/muffiny-podwojnie-czekoladowe-z-orzechami-laskowymidouble-chocolate-and-hazelnut-muffins