Wykonanie
Weekend pełen wrażeń tak nas wszystkich zaabsorbował, że dopiero dziś przewróciłam kartkę w kalendarzu. Nie do wiary, że już grudzień! Wydaje mi się, że jeszcze nie tak dawno chodziliśmy w krótkich spodenkach, a już trzeba wyciągać z szafy czapki i szaliki. Wiem, że w Polsce już zima zadomowiła się już dobrą chwilę temu, ale tu w Irlandii jakoś zawsze mnie zaskakuje ;)Skoro już grudzień, ugięłam się i wyciągnęłam ze schowka pudła ze świątecznymi dekoracjami. Na choinkę co prawda nawet dla mnie jeszcze ciut zbyt wcześnie, ale udekorowałyśmy już salon i kuchnię światełkami, girlandami i kilkoma gwiazdkowymi ornamentami. Zuzia nie może się nacieszyć :))Tak mile spędzony poranek nie mógł się oczywiście skończyć inaczej, niż tylko małą ucztą (słodką oczywiście ;), więc jeszcze przed południem zajadałyśmy z Zuzanką
czekoladowe muffinki z
orzechami laskowymi, popijając je zimnym
mlekiem :)Przepis na te muffiny znalazłam w „1000 recipes. Baking”. W oryginale miay z niego powstać takie śliczne malutkie bochenki, ale że nie miałam foremek na nie, trafiły do niezawodnej formy na muffiny. Zmieniłam nieco przepis, wymieszałam co trzeba i gotowe :)Muffiny są mocno
czekoladowe (zdecydowanie dla wielbicieli
czekolady), z przyjemnym posmakiem
orzechów laskowych. Mają dość zwartą konsystencję, więc trudno je nazwać puszystymi, przypominają raczej ciężkie ciasto ucierane. Dlatego właśnie, moim zdaniem, najlepiej smakują ze szklaneczką
mleka lub
kubkiem kakao.Polecam :)Składniki na około 18 muffinów:120ml roztopionego niesolonego
masła (około 115g)150ml
mleka1 duże
jajko375g
mąki pszennej55g ciemnego
kakao3 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli200g drobnego
cukru do wypieków75g
orzechów laskowych, posiekanych110g
gorzkiej czekolady 60%
kakao, posiekanejWykonanie:
Jajko roztrzep z roztopionym
masłem oraz
mlekiem, aż składniki dobrze się połączą.Do suchych składników dodaj mokre i wymieszaj tylko do połączenia (nie szkodzi, jeśli gdzieniegdzie widać będzie
mąkę). Ciasto powinno być gęste, ale nie suche, więc w razie potrzeby dodaj jeszcze trochę
mleka.Masę przełóż do formy na muffiny wyłożonej papilotkami, nakładając do około 3/4 wysokości zagłębień. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 20 – 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.Po upieczeniu, wystudź na kratce.Smacznego :)