Wykonanie
W tym roku wypróbowałam już kilka babek wielkanocnych ale wiem, że na 100 % zrobię babkę z nutellą i
orzechami. Jest niesamowita. Czekoladowa i orzechowa, do tego bardzo puszysta. Nie zrobiłam polewy do niej, ale ja lubię ciasta leciutko posypane
cukrem pudrem także brak czekoladowej glazury za bardzo mi nie przeszkadzał. Bardzo polecam Wam tę babkę bo na pewno nie będziecie żałować.
ŹródłoSkładniki:120 g miękkiego
masła lub
margaryny150 g nutelli5
jajek190 g drobnego
cukru do wypieków3/4 szklanki
mąki pszennej1 szklanka zmielonych
orzechów laskowych1 łyżka
kakao3 łyżeczki
proszku do pieczenia4 łyżki
mleka (60 ml
Masło utrzeć na jasną i puszystą masę (mikserem lub ręcznie). Stopniowo wsypywać
cukier, dalej ucierając. Stopniowo dodawać nutellę, dalej ucierając.
Białka oddzielić od
żółtek.
Żółtka wbijać po kolei do masy i nadal ucierać. Dodać przesianą
mąkę,
kakao, zmielone
orzechy,
proszek do pieczenia,
mleko. Zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy. Masę przelać do natłuszczonej i wysypanej
bułką tartą formy z kominkiem o średnicy 24 cm. Piec w temperaturze 160ºC przez 20 minut, następnie temperaturę podwyższyć do 170ºC i piec kolejne 30 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić, polać
polewa czekoladową.
Polewa czekoladowa:100 g
gorzkiej czekolady50 g
masłaCzekoladę roztopić w kąpieli
wodnej, dodać
masło, wymieszać.Smacznego :)