Chciałam podzielić się z Wami przepisem na brownie. Miesiąc temu upiekłam pierwszy raz i smakowało wyśmienite. Zrobiłam z podwójnej porcji i wyszła jedna duża blacha. Ciasto jest miękkie i bardzo czekoladowe. Chyba będzie moim ulubionym ;) Przepis pochodzi od rodziny męża ze Sztokholmu.Składniki :( 24 kawałki) 1 dl = 100 ml100 g orzechów laskowych150 g masła albo margaryny5 łyżek kakao (¾ dl)3 jaja3 dl cukru2 ½ dl mąki½ łyżeczki proszku do pieczenia100 g gorzkiej czekoladySposób przygotowania:Posmaruj blachę o wymiarach 20 x 35cm margaryną i posyp mąką. Zmiksuj orzechy. Rozpuść tłuszcz i dodaj kakao, mieszaj aż będzie gładka masa. Włącz piekarnik na 150° C. Ubij jaja z cukrem. W osobnej miseczce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.Do ubitych jaj dodaj masę kakaową, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na końcu dodaj orzechy i wszystko wymieszaj. Wylej masę na blachę i piecz na najniższej półce ok 30-35min. Jak ciasto lekko wystygnie zalej je gorącą czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Pokrój ciasto na kwadratowe kawałki. P.S. Dajcie znać jak Wam wyszło :)